Noveller uten smuss

Bergs noveller tar pusten fra leseren. Derfor er det synd utvalget er så spinkelt.

Lars Berg var en av de framtredende kulturradikale forfatterne på trettitallet, og nevnes ofte sammen med Sigurd Hoel, Paul Gjesdal og Rolf Stenersen for sin ublu litterære behandling av seksualiteten.

Berg debuterte i 1934, i kjølvannet av den opphetede debatten som nyhetsredaktøren i Morgenbladet, Fredrik Ramm, hadde skapt med sin famøse artikkel «En skitten strøm flyter ut over landet» (oktober, 1931). Det var høstens bøker Ramm siktet til. Beskyldningene om seksualkynisme i den nye litteraturen rammet også Bergs bøker. Smuss- og forfallsdiktning var omkvedet.

Folkelivsskildreren

I novelleutvalget «Båten og mannen», som utgis i forbindelse med hundreårsjubileet for forfatterens fødsel, er folkelivsskildreren og naturpoeten Berg i forgrunnen. Her skildrer han på storslått vis miljøet han kjenner best - det nordnorske kultur- og naturlandskapet. Stolte kvinner og sterke menn i kamp med naturkreftene og hverandre utgjør kjernen i boka, som tegner typer som blir værende lenge etter lesning.

Berg avdekker de rå kreftene, i havet, i småsamfunnet og i mennesket, men også følsomheten, respekten og samholdet. Vakrere skildringer av havets krefter skal man lete lenge etter i norsk diktning. Alexander Brenning er en av få likemenn her.

Spinkelt utvalg

Det er prisverdig at Lars Bergs noveller nå for første gang utgis i bokform. Men utvalget er spinkelt. I tillegg til tolv romaner og to skuespill publiserte Berg hele 44 noveller i Arbeidermagasinet i perioden 1938- 54. Av disse har bare åtte fått plass i denne hundreårsmarkeringen.

Novellene viser riktignok ingen formkunstner eller stor fornyer av språket, men avdekker en hengiven og god forteller med skarp følsomhet for menneskets beveggrunner. Berg behandler grunnkreftene i naturen og menneskene med en intimitet og visualitet som tar pusten fra leseren. Det er derfor synd at utvalget som tilbys, er så stusslig tynt.