«Nr. 13 er vår egen gård, så gammel og så kjær»

Wandruputvalgte: Ny, samlet utgave av Rudolf Nilsens dikt. 

KLASSIKER: Norges største proletardikter, Rudolf Nilsen, er blant litteraturens unge døde. Nå kommer hans samlede dikt i ny utgave.
KLASSIKER: Norges største proletardikter, Rudolf Nilsen, er blant litteraturens unge døde. Nå kommer hans samlede dikt i ny utgave. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Bokvennen Forlag har utgitt en ny utgave av de samlede diktene til vår største proletarpoet, Rudolf Nilsen (1901-1929), med et engasjert etterord av professor Hans H. Skei. Nilsen døde av tuberkulose, bare 28 år gammel. To diktsamlinger hadde han utgitt, en tredje kom posthumt.

Nilsen var en av de utrolig mange dikterne som ikke ble nevnt da NRK i fjor kåret «Norges beste dikt». Men han utvilsomt kunne vært nominert i samtlige kategorier. Her er noen forslag; «Hjerte, smerte» («Jeg hadde tenkt»), «Med penn som våpen» («Revolusjonens røst»), «Natur og menneske» («På stengrunn»), «Uro» («Nr. 13») og ikke minst «Dikt og forbannet løgn» («Tilbake til livet»).

Nilsen var mye mer enn en arbeiderdikter. Miljøene øst i Oslo og typer fra den fattige delen av befolkningen var riktignok hans motiv, men han almengjorde situasjoner, konflikter og omgivelser og gjorde dem til noe som angår enhver. Både humor og alvor gjennomstrømmer hans verk. 1. mai er over, men det er aldri for seint å lese Rudolf Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer