NRK - en drittsekk-versting

Bekymrede synsere fremhever NRK som et vern mot «Big Brother» og andre uhumskheter i den kommersielle tv-bransjen. Men det var NRK som innførte kikkersåper i Norge. Heldigvis refuserte de meg...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gry (19) er gravid. Eva (18) er skolelev. Marthe (19) er makeup-artist. Christian (19) studerer på BI. Rudi (19) har tidligere bodd i et kollektiv for rusmisbrukere. Kristian (20) driver med litt av hvert. Robert (18) er sprinter. Trine (19) er lærer.

Sammen skal de bo i et kollektiv. De til nå ukjente og gjennomsnittlige ungdommene skal følges av tv-kameraer som skal dokumentere følelsene, stridighetene og de intime betroelsene i kollektivet. Norges første kikkersåpe er på lufta, og reality-tv er blitt en realitet i den norske medieflora.

Året er 1995. Programmet heter «Åtte & 1/2». Kanalen er NRK.

Programmet, som egentlig var en blåkopi av MTVs «Real»-serie, var forut for sin tid i Norge, og det ble ikke spesielt mye kontrovers rundt det senere så omstridte reality-konseptet. I avisenes tekstarkiver nevnes programmet knapt. Den lille kritikken som var rettet seg faktisk mot at NRK tok for mange regigrep slik at programmet ikke ble ekte nok. Men programmet var populært, og NRKs ungdomsavdeling gikk ufortrødent videre i sin jakt på sannheten om ungdommens liv i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer