MEKTIGE MAGNUS:  Den mediekompetente styreleder-grossisten Birger Magnus takket ja til å bli ny styreleder i NRK. Her sitter han sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen utenfor kulturministerens kontor.  Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
MEKTIGE MAGNUS: Den mediekompetente styreleder-grossisten Birger Magnus takket ja til å bli ny styreleder i NRK. Her sitter han sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen utenfor kulturministerens kontor. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

NRK - endringsklargjort

En tidligere Schibsted-direktør er blitt styreleder i NRK. Og det er kanskje ikke så overraskende.

Kommentar

Birger Magnus blir styreleder for NRK og for kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Eriksen er tidligere sjefredaktør i Dagbladet. Men han kom rett fra jobben som konsernsjef i A-media, som igjen nettopp hadde svelget Edda Media. Med seg i styret, riktig nok som vara, får Birger Magnus også Cato Hellesjø - en gang konsernsjef i Dagbladet.

Så får vi heller leve med at Anne Aasheim, tidligere sjefredaktør i Dagbladet og nå leder av Kulturrådet, røyk ut av stillingen som nestleder. Norge er et lite land, der maktens korridorer er så trange at åpner aktørene feil dør, kan de i vanvare snuble rett inn i et nytt styre.

Birger Magnus var tidligere konserndirektør og stedfortredende konsernsjef i Schibsted. Der jobbet han fram fram til 2009, da han tapte kampen om å overta som toppsjef etter Kjell Aamot. Mange holdt Magnus som favorittt. Men styret valgte Rolf Erik Ryssdal, som kom fra jobben som sjef for rubrikkannonsene i Classified Media.

Etter få måneder valgte Magnus å gå helt ut av Schibsted. Han fikk med seg 3,7 millioner i sluttpakke. Bruddet var rent og konsekvent. Nå driver han for seg selv - og sitter som styreleder for noen av sværingene i norsk næringsliv: Storebrand, Hafslund og Statoil Fuel og Retail. Sannelig er han ikke styremedlem i tidligere styreleder William Nygaards Aschehoug også. Og har ellers en eierpost i WeVideo - et selskap som skal levere tjenester til TV2.

I Statoil Fuel og Retail ble det litt bølger på grunn av toppledelsens romslige lønnspakker. De tolv i konsernledelsen mottok i 2011 i snitt fem millioner. Hver. Det kan jo gi håp for lønnsforhandlingene i NRK framover. I hvertfall for ledelsen.

Birger Magnus kommer fra beste Bergen - han er blåruss med eikeløv og kryssede langrennsski. Selvsagt går han Birken. Han har syklet den også. Av utdannelse er han sivilingeniør fra Trondheim, før han tok MBA ved INSEAD i Paris. Han rakk å bli partner i konsulentselskapet McKinsey. Og ble visstnok også nesten sjef for TV2 da de startet opp.

Det nye styret i NRK har fått en dreining: Ut går redaktører og forleggere (William Nygaard, tidligere sjefredaktør i Adressa, Gunnar Flikke, og før nevnte Anne Aasheim).

Inn kommer Birger Magnus med Gunvor Utstein (sjef og arving i Utsteingruppen) som nestleder. Dette er folk med strategisk spisskompetanse. Samtidig er intet regneark dem fremmed. Nå skal de lede styret, midt mellom generalforsamlingen, statsråd Thorhild Widvey, som vil noe nytt, og et NRK som nok helst vil noe annet. Styreleder Magnus sier han vil ha NRK-medarbeidere som synes det er morsomt med endringer. I det fjerne kan vi skimte en stortings-melding,

Det blir en krevende jobb. NRK er på vei inn i en krevende framtid. Statsråden har håndplukket et kompetent styre. Et endringskompetent et, også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.