KASTET UT: NRK melder i kveld at Geir Lundestad har fått beskjed om å pakke sakene sine og forlate kontoret sitt på Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KASTET UT: NRK melder i kveld at Geir Lundestad har fått beskjed om å pakke sakene sine og forlate kontoret sitt på Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

NRK: - Lundestad kastes ut av Nobel-kontorene etter bokbråk

Mener han har brutt taushetsplikten.

(Dagbladet): NRK melder i kveld at Geir Lundestad har fått beskjed om å pakke sakene sine og forlate kontoret sitt på Nobelinstituttet.

Virkningen skal tre i kraft fra nyttår. Dette bekrefter Lundestad overfor NRK, men han vil ikke si noe om utkastelsen har å gjøre med kritikken han har fått for å avsløre detaljer i sin nye bok.

- Jeg vil ikke si noe mer om dette. Komiteen har lagt fram sitt syn og jeg mitt. Jeg skal reise land og strand rundt og promotere boken min. Konflikten har vi lagt bak oss, sier Lundestad.

Han understreker også overfor Dagbladet ringer at han ikke akter å kommentere saken ytterligere.

Brutt taushetsløftet I går uttalte Nobelkomiteen at de mener Lundestad i boken «Fredens sekretær» har brutt taushetserklæringen han undertegnet i 2014 på en rekke punkter.

Nobelkomiteen mener at Lundestad som tidligere ansatt er bundet av taushetsløftet, uansett om han selv mener regelen burde vært endret i retning større åpenhet.

I boka «Fredens sektretær. 25 år med Nobelprisen» gjør Lundestad blant annet analyser av alle de seks komitélederne han har arbeidet for. Her går også til kraftig til angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland, som i mars ble den første lederen i komiteens 114 år lange historie til å bli degradert.

Lundestad skriver at Jagland er «svært distré», har «overraskende brister i kunnskap» og en angivelig sviktende teft for hva som passet seg.

Videre skriver han at Jagland husket arrangementsdetaljer dårlige, at han var keitet på telefon og i direkte samtaler, og glemte navn. 

Ikke noe karakterdrap Men noe karakterdrap vil Lundestad ikke kalle det. 

- For meg var det naturlig å gi en karakteristikk av de seks som har vært leder av komiteen gjennom de 25 åra, og Jagland var en av disse lederne. Jeg påpeker svakheter og styrker ved alle, sier Lundestad.

Han mener at media bare har konsentrert seg om de negative tingene som er skrevet om Jagland.