Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK: - Vil verne de yngste

Redaksjonsledelsen ønsker ikke at «Midt i smørøyet» skal framstå som intolerante, men vedgår at de har bestemt seg for ikke å gjøre homofili til et tema.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Homonekt i «Smørøyet»

- Vi hadde et program om forelskelse tidlig i høst, men fant ikke noen måte å ta opp homofili på. Derfor lot vi det være. Det er heller ikke riktig å ta opp et slikt tema på lørdag kveld. Da er tv en sosial aktivitet hvor barn ser på tv sammen med mor og far eller andre, sier prosjektleder i «Midt i smørøyet», Tone Rønning.
Hun antar at det kan bli pinlig for de unge å se programmet sammen med foreldrene.

- Vi tar ikke opp homofili spesielt. Men homser er stadig med i våre program, selv om det ikke er i kraft av at de er homofile - akkurat som andre voksne ikke er med fordi de er heterofile, sier Rønning.

- Målgruppa vår er 10- 14 år, men vi er meget bevisste på at vi har den største seeroppslutningen blant 7- 11- åringer. Jeg tror ikke at barn i den alderen har et avklart forhold til sin seksualitet, sier Rønning.
Men redaksjonen erkjenner at NRK har et spesielt ansvar som formidler av normer, også i denne saken.

- Som voksne mennesker har vi en plikt til å ta opp holdninger til homofili, men det må skje på en ordentlig måte. Vi ønsker å formidle likeverd. Helt nede på barneskolen brukes «homse» som skjellsord. Det er et problem vi må gjøre noe med.

- Men ikke i beste sendetid?
- Jo, men vi lager bare 26 programmer i året, og får ikke tid til alt. Sex og dop tilhører ungdomsprogrammene, sier prosjektlederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!