NRK 2 - tre års flopp

NRK tømmer NRK2-kassa og gir pengene til NRK1. Nå forsvinner seerne for kulturkanalen, som berger seg på programmene NRK1 ikke vil ha. Sport og nyheter er NRK2s eneste suksesser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Morgennytt», «Ettermiddags-TV» og «Etter skoletid», høstens nye fjernsynssatsinger på NRK1, tapper kassa for penger for NRK2. Og den nære framtida ser ikke spesielt lys ut for ungdoms- og kulturkanalen, som skulle gi NRK et løft.

Isteden må du forberede deg på nye måneder der avlastingskanalen seiler sin egen sjø. Uten klar profil og uten kjente ansikter til å løfte kanalen opp av sumpa.

For det er sporten og nyhetssendinger NRK1 ikke har plass til på egen kanal, som berger stumpene i kampen om TV-seerne for NRK2.

Restejubel

I dag jubler NRK2 over gode seertall for uke 34 (23.- 29. august). Endelig nådde de målet med å ha fem prosent av TV-seerne gjennom en hel uke. Men bløtkaka har en kraftig bismak. Det var utelukkende fotballkampen Lazio-Manchester U, Friidretts-VM og nyhetsprogrammene som reddet seeroppslutningen. Sportssendingen kom fra NRK1s overskuddslagre.

I dag kan 2,9 millioner nordmenn ta inn NRK2, fordelt på 1,4 millioner husstander. NRK1 tas inn av 3,7 millioner seere. De få som ser NRK2, sliter fortsatt med å finne ut hva kanalen egentlig viser.

- Internasjonal TV-satsing viser at det tar tre år å gi en TV-kanal en klar profil, sier fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas til Dagbladet.

- Men nå er de tre årene gått, og NRK2 famler fortsatt i jakten på egen identitet.

- Ja, jeg ser poenget, sier Bjerkaas.

- Jeg har veldig utviklede tanker om NRK2s framtid. Men jeg kan ikke fortelle om dem nå, fortsetter fjernsynsdirektøren, som har ansvar for programmeringen av både NRK1 og NRK2.

Ny TV-kanal

Etter det Dagbladet erfarer skulle kanalen «relanseres» enda en gang fra kommende nyttår. Men planene er utsatt. Og lite tyder på at det skjer nye ting på vårparten, da TV-seerne vanligvis har annet å bruke fritida på enn TV-titting. Dermed kan «nye NRK2» være på lufta først neste høst.

- Vi kaller det ikke relansering, men vi skal gi kanalen og programmene en klarere profil. Vi skal dessuten ta TV-seere fra andre konkurrenter enn NRK1, sier Bjerkaas videre.

- NRK2 skal forsette å være en avlastningskanal der en del sport skal sendes. Vi vil også bruke kanalen til å teste ut programledere. Gode suksesser kan bety jobb i NRK1, sier Hans-Tore Bjerkaas, som innrømmer at problemene med NRK2 har vært mange og er større enn ønsket.

- Vi har endel uløste NRK2-problem og jeg bruker like mye tid på NRK2 som NRK1, avslutter Bjerkaas.

Det spørs om gårsdagens program, som «Spill klassisk gitar», kun med seere over 65 år, er veien å gå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer