NRK angrer. Nå forlenger de distrikts-sendingene

Innrømmer at de har undervurdert behovet.

GÅR TILBAKE: NRK forlenger distriktssendingene etter massiv kritikk. Foto: NTB Scanpix
GÅR TILBAKE: NRK forlenger distriktssendingene etter massiv kritikk. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): NRKs tallrike distriktspublikum, og ikke minst statskanalens mange ansatte ved lokalkontorene, har grunn til å feire i dag. NRK har gått tilbake på beslutningen om redusere sendetida til distriktssendingene.

- Fra og med mandag 29. januar blir sendingene i forkant av Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter. Samtidig beholder NRK den nye sendingen før Kveldsnytt. Dermed er den totale sendetida tilbake på samme nivå som før omleggingen, skriver NRK i en pressemelding onsdag.

- Undervurdert

- For en del av vårt trofaste publikum er disse sendingene det aller viktigste i deres mediehverdag. Vi har rett og slett undervurdert den enormt sterke relasjonen de har til TV-nyhetene fra sitt distrikt. Det har vi nå tatt innover oss. Derfor forlenger vi distriktssendingen i forkant av Dagsrevyen, sier distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen.

Etter at NRK la om distriktssendingene for TV etter nyttår, har debatten rast. Mens NRK før hadde to distriktssendinger hver dag, en på femten minutter og en på fem minutter, ble de redusert til fem minutter, tre ganger i løpet av kvelden.

- Et eldreopprør

Interesseorganisasjonen Senior Norge har vært svært kritiske til omleggingen.

Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Senior Norge, jubler for avgjørelsen til NRK.

- Det er bra at NRK lytter til folket og sin kjernemålgruppe, de eldre. Argumentene om at NRK må henge med de yngre i mange kanaler ser jeg på som ungdomsdyrking. De har mange tilbud i svært mange kanaler. Dette ser jeg på som et eldreopprør og det er veldig bra. Jeg håper dette er starten på et eldreopprør i hele samfunnet, sier Engelstad til Dagbladet.

Senior Norge skal feire med marsipankake, forteller kommunikasjonssjefen.

- En på kontoret har bursdag, så det passet veldig bra, sier Engelstad.

- Gi dem 15 minutter

- Bra, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder av Senterpartiet, om NRKs beslutning, men han ønsker seg enda mer lokalt tv-innhold fra NRK.

- At omleggingen skaper så stort engasjement er utelukkende et stort kompliment overfor NRK. Jeg mener de kunne gått helt tilbake til sendinger på 15 eller 20 minutter slik det var før. Folk ønsker bredde og dybde, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- At NRK er gode på distriktsnyheter lokalt og regionalt er viktig for samfunnsoppdraget. De er neste aleine på tv-formatet, fortsetter han.

- Viktig for tilbudet

Kulturminister Trine Skei Grande har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser, men har kommentert saken på Twitter:

- NRK endrer sendeskjemaet og gir likevel plass til lengre distriktssendinger før Dagsrevyen. Det er jeg glad for, dette er viktig for distriktstilbudet, skriver Skei Grande.

Et av Skei Grandes første tiltak etter hun tok over som statsråd var å be NRK redegjøre for beslutningen om å redusere distriktssendingene.

Slik vil NRK1s daglige distriktssendinger sendes fra 29. januar:

  • Klokka 18.50 - 19.00
  • Klokka 20.55 - 21.00
  • Klokka 22.55 - 23.00