NRK-PROFIL: Atle Bjurstrøm er en av NRKs mest profilerte programledere. Han er også tillitsvalg i nyhetsavdelingen. Her er han fotografert sammen med kollega Nina Owing. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
NRK-PROFIL: Atle Bjurstrøm er en av NRKs mest profilerte programledere. Han er også tillitsvalg i nyhetsavdelingen. Her er han fotografert sammen med kollega Nina Owing. Foto: Lars EIvind Bones/DagbladetVis mer

NRK-ansatte raser mot sjefene etter Bjurstrøm-brudulje

Konflikt mellom fagforening og ledelse i NRK.

(Dagbladet): Mange NRK-ansatte reagerer kraftig etter at programlederen Atle Bjurstrøm fikk seg en kalddusj på bakgrunn av jobben han gjør som som tillitsvalgt.

Dagbladet vet at konsernets mailsystem har gått varmt det siste døgnet etter at det onsdag kveld gikk ut en mail til de ansatte i nyhetsavdelingen med informasjon om situasjonen.

En rekke NRK-profiler og andre ansatte raser mot måten NRK-ledelsen har opptrådt på overfor Bjurstrøm.

«Problematisk form» Etter det Dagbladet erfarer kommer det i mailen fram at ledelsen mener at Bjurstrøms virke har en «problematisk form». Mailen er underskrevet av tre av de tillitsvalgte, blant dem Bjurstrøm selv.

I tillegg til å være nyhetsanker i Dagsrevyen er Atle Bjurstrøm tillitsvalgt i Nyhetsdivisjonen og klubbleder for Dagsrevyen i fagforeningen NRKJ - NRKs Journalistlag.

Det kommer også fram at de tillitsvalgte mener at ledelsen har fått utarbeidet skriftlige redegjørelser om Bjurstrøms rolle som NRKJs fellesrepresentant i Nyhetsdivisjonen. Redaksjonsklubben sier de har bedt om innsyn i de nevnte dokumentene, uten å få det innvilget.

Av e-posten går det fram at Bjustrøm ble kalt inn til et møte av personer høyt oppe i NRK-systemet, med beskjed om at hans opptreden kan bli et problem for fagforeninga hvis han ikke endrer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet har forsøkt å nå Atle Bjurstøm uten å lykkes. Via NRKJ får avisa opplyst at han ikke har noen kommentar til saken.

- Blant de beste NRK går i disse dager gjennom en omfattende kuttprosess.

Leder for NRKs Journalistlag, Richard Aune, sier til Dagbladet at Atle Bjurstrøm er en av deres aller beste tillitsvalgte.  

- Han har stor tillit blant de tillitsvalgte for øvrig og ikke minst blant journalistene i NRK. For to år siden ble han til og med valgt som årets klubbleder i NRKJ, sier han til Dagbladet.

-Ledelsen skal ha fått utarbeidet redegjørelser der det kommer fram at de mener Bjurstrøms arbeid som tillitsvalgt har en «problematisk form». Hva tenker du om det? 

 - Det er en sak vi har blitt enige med NRK skal legges død. Jeg har ikke noen kommentar ut over det.  

Hadde møte Dagbladet vet at man under et møte i dag besluttet å legge saken bak seg.

- Vi forholder oss veldig greit til Atle Bjurstrøm, og ledelsen har - i likhet med de fagforeningsmedlemmene - tillit til ham som klubbleder, sier nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord til Dagbladet.

KUTT: NRK er for tiden i gang med en omfattende kuttprosess i Nyhetsdivisjonen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KUTT: NRK er for tiden i gang med en omfattende kuttprosess i Nyhetsdivisjonen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Vi driver selvsagt ikke med kartlegging og rapportskriving om verken tillitsvalgte eller ansatte i NRK. Saken du sikter til har vi blitt enige om å legge bak oss. Utover det har jeg ingen kommentar.

- Driver ikke kartlegging Leder for NRKs Journalistlag, Richard Aune, bekrefter at kuttprosessen i nyhetsavdelinga er kilde til bekymring og irritasjon for fagforeninga. Da Dagbladet snakker med NRKJ-lederen torsdag ettermiddag kommer han rett fra et allmøte i NRK der kuttene var tema.  

- Jeg kan være veldig tydelig på at her er det en oppriktig bekymring knyttet til konsekvensene av disse kuttene. Vi er redde for at dette skal få alvorlige følger for den journalistiske kvaliteten, og nivået på det nyhetsavdelinga skal levere.  

Aune savner tydelige prioriteringer fra NRK-ledelsens side for å holde kvaliteten på produksjonen oppe. Han er opptatt av at de tillitsvalgte blir lyttet til av ledelsen, og får komme med innspill tidlig i prosessen slik at medvirkningen deres er reell.  

- Vi har ikke alltid opplevd det slik, og det har vi gitt NRK beskjed om.

- Alltid vanskelig å kutte Nyhetsdirektør Beverfjord understrekker at en kuttprosess aldri er enkel.

- Omstilling er alltid vanskelig for en organisasjon, og jeg har stor forståelse for at medarbeidere synes dette er krevende. Vi jobber for å kutte på en måte som i minst mulig grad rammer journalistikken og innholdet ut til publikum. Vi er opptatt av å få til et godt samarbeid mellom klubb og ledelse i den situasjonen vi står i.