NRK-ansatte vil trekke Bernander for retten

Kringkastingssjefen nekter å utbetale feriepengene til hundrevis av medarbeidere. I kveld vil de lage trøbbel på Bislett stadion.

(Dagbladet.no): Juristene til de streikende journalistene og teknikerne i NRK vurderer akkurat nå om de vil gå til namsretten med feripengesaken. I ettermiddag blir det trolig klart om konflikten med ledelsen, som er ventet å bli langvarig, dermed trappes ytterligere opp.

Advokatmat

Det betegnes som sannsynlig at fagforeningenes advokater vil be om en såkalt midlertidig forføyning i retten, i et forsøk på å tvinge arbeidsgiveren til å utbetale feriepengene nå i juni.

- Det stemmer at det er et alternativ. Men vi venter på en avklaring, og vil gå hardt og brutalt ut med konklusjonen når den foreligger, sier streikegeneral Leif-Kjartan Børsvik til Dagbladet.no i 15-tida.

- Feriepengene er våre. NRK administrerer dem for oss, og vi skal ha dem utbetalt den 12. juni, om vi så må dra dem til namsretten, uttalte streikekomitéleder Pål Hansen til NJ.no tidligere i dag.

På dagens streikemøte i Jakobskirken i Oslo la ikke streikeledelsen fingrene imellom da de skjelte ut sjefen sin.

- Nå får lytterne amatører foran mikrofonen i Dagsnytt, men det verste er at at Bernander vil nekte oss feriepengene. Han tror han skape frykt og splid, men det eneste han oppnår, er å gjøre oss lyn forbanna, tordnet Bjørsvik fra talerstolen.

Han fikk trampeklapp fra flere hundre sinte streikende.

FIKK TRAMPEKLAPP: Leif-Kjartan Børsvik, streikeleder for NRK-journalistene, kalte Bernanders tilbud i lønnsoppgjøret for «et sminket lik». Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
FIKK TRAMPEKLAPP: Leif-Kjartan Børsvik, streikeleder for NRK-journalistene, kalte Bernanders tilbud i lønnsoppgjøret for «et sminket lik». Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Tilbudet fra Bernander er et sminket lik. Johnny vet veldig godt at folk jobber seg sjuke i NRK. Nå har han fra første minutt gjort sitt beste for å heve konfliktnivået, sier Bjørsvik.

Sinte på radiotriks

Det har også skapt sterke reaksjoner blant de streikende at Bernander har latt så mange sendinger som mulig gå på lufta både på TV og radio, inkludert Dagsnytt-sendinger med redaktører som leser nyhetene så godt de kan.

I dag ble det også kjent at NRK «innfører» en helt ny kanal mens streiken pågår. Fra og med i dag sendes digitalradioprosjektet NRK Retro, med «gullkorn fra NRKs arkiver», ut på P1.

- Vi jobber kontinuerlig med å få oversikt over sendingene og vurdere dem, opplyser streikende journalist Håkon Haugsbø i NRKJ til Dagbladet.no.

- Velkjent sak

I feriepengespørsmålet står NRK-ledelsen på sitt.

- Dette er en problemstilling som er velkjent i streikesituasjoner, og dette var utførlig redegjort for overfor fagforeningene i forkant av meklingen, sier markeds- og kommunikasjonssjef Sigurd Sandvin til Dagbladet.no.

NRK-ansatte vil trekke Bernander for retten

Han har ikke oversikt over hvor mange av de streikende som ikke vil få utbetalt feripengene den 12. juni, og opplyser at alle som leverte ferielister før konflikten skal få utbetaling som normalt.

- Eventuelle skritt de streikende tar videre på dette, nå må vi bare forholde oss til, sier Sandvin.

- Det han sier, er ikke sant. Det er galt at dettte er vanlig i streikesituasjoner, mener streikegeneral Bjørsvik.

Lager bråk på Bislett Games

Svært streikevillige journalister og teknikere avholdt i dag punktdemonstrasjoner blant annet på NRK Tyholt i Trondheim for å markere at de mener sjefen bryter spillereglene.

I kveld har streikekomiteen planlagt en massemønstring foran Bislett stadion i protest mot at det på en eller annen måte vil gå sendinger fra Bislett Games på lufta. Da vil statskanalens mest kjente ansikter fra tv-sporten dukke opp.

Da er det blant annet et mål for de streikende at Bernander skal måtte gå spissrotgang mellom demonstrerende ansatte. Det er ikke klart om kringkastingssjefen faktisk vil dukke opp på stadionet.