Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK åpner opp for islam-forkynnelse

Kristenmonopolet oppheves.

- På tide, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund til Dagbladet.

- Unaturlig, sier generalsekretær Rolf Kjøde i misjonsorganisasjonen Normisjon.

Nyheten om NRKs historiske avgjørelse kom nærmest i en bisetning i gårsdagens møte i Kringkastingsrådet.

- Vi ønsker å åpne for en bredere forkynnelse på alle våre plattformer, slik at det ikke bare blir kristen forkynnelse, sa mediedirektør Annika Bjørnstad i et innlegg om hvordan NRK imøtekommer kravene i NRK-plakaten.

Hun opplyste at andre trosretninger vil slippe til med forkynnelse kanskje allerede fra høsten av, men i alle fall i 2009.

Protester

Generalsekretæren i Normisjon er ganske sikker på at det vil komme protester, men ikke på vegne av aktive kirkefolk.

- Dette er først og fremst et anslag mot dem som har vanskelig for å komme seg til kirke og bedehus. Det gjelder også dem som ikke er aktivt kristne, men som er så nær troen at de gjerne vil høre forkynnelse på radio og tv.

FÅR SENDETID: Nå skal også islam og andre trossamfunn utenfor Den norske kirke få slippe til med forkynnelse på NRK. Foto: METTE RANDEM
FÅR SENDETID: Nå skal også islam og andre trossamfunn utenfor Den norske kirke få slippe til med forkynnelse på NRK. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Misjonsmannen ser NRK-vedtaket som et uttrykk for at samfunnet er mangfoldig, men finner likevel grunn til å reagere.

- Det er kunstig og unaturlig å sidestille marginale livssynsgrupper med den store livssynsgrupperingen, i et land med en tusenårig kristen tradisjon, sier Kjøde.

Han viser til at cirka 83 prosent av det norske folk tilhører Den norske kirke, mens islam som det største ikke-kristne trossamfunnet, ikke engang har to prosent av befolkningen.

- Media er vanligvis opptatt av lyttertall, og det er hundretusener som hører den daglige andakten i NRK. Det tyder på at det er et behov der, som man ikke i samme grad vil finne for en forkynnelse fra Hare Krishna, bahai og andre, sier Rolf Kjøde.

Ingen forkynnelse

Generalsekretæren i Human-Etisk Forbund synes egentlig at NRK burde holde seg unna all forkynnelse.

- Jeg mener man ikke skal forkynne verken på radio eller tv, og i alle fall ikke i en stor statskanal som NRK. Forkynnelse er noe trossamfunnene bør gjøre overfor sine medlemmer i egne lokaler.

Mile mener likevel det er på høy tid at NRK endrer praksis, og åpner opp for flere livssyn.

image: NRK åpner opp for islam-forkynnelse

- Hvis det først skal være forkynnelse, så blir det i alle fall et hakk mer spiselig hvis man kan inkludere flere trosretninger. Det vil være mer i tråd med prinsippet om likebehandling. Vi er jo blitt et mangfoldig samfunn etter hvert, sier Kristin Mile.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media