«Reinflytting minutt for minutt»

NRK avslutter sakte-tv på grunn av «uforsvarlige forhold»: - Veldig trist

- Kan ikke gjøre noe med været.

ROMANTISK: Reineier Aslak Ante Sara fra Kautokeino er en romantiker. Han benyttet NRKs «Reinflytting minutt for minutt» til å gi kona Ravdna en ekstra oppmerksomhet.Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(NTB / Dagbladet): NRKs reinflyttings-TV skulle etter planen avsluttes med en spektakulær svømmetur over Kvalsundet, men sendingen måtte avsluttes på grunn av kulde.

- Det er selvfølgelig veldig trist å avslutte verdens hardeste direktesending med venting, sier redaktør Ole Rune Hætta til NRK.

Onsdag kveld er det ikke mulig å strømme programmet på nettsidene til NRK.

Det er Aslak Ante Sara, broren Josef Mikkel og fetteren Jovseet Ánte som eier reinflokken.

- Det er ikke bra å la reinen gå i vannet nå. Det er for kaldt. Den ville ikke bli nå å bli tørr, og det er ikke bra for reinen, sier Sara til NRK.

- Må godtas

På grunn av kulda ble det vurdert som uforsvarlig å la reinflokken svømme over Kvalsundet.

- Med været kan man ikke gjøre så mye. Det aller verste ville jo være om noe gikk galt dersom reindriftssamene tok risikoen fordi det skal sendes på TV, så man må bare godta at denne gangen gikk det ikke, sier Hætta.

NRK skulle følge reinbeitedistrikt 20 Fálá fra innlandet og ut til sommerbeite ved kysten. Ferden startet i Šuoššjávri i Karasjok kommune og skulle avsluttes i Kvalsund.

Sendingen ble først forsinket fra start på grunn av været, og selve reinflyttingen har dessuten trukket ut i tid. Søndag måtte sendingen ta pause ettersom forsinkelsene hadde ført til at de ansatte hadde jobbet så lenge at de trengte pause. Planen var å gjenoppta sendingen med kryssingen av Kvalsundet, men slik gikk det ikke.

Gode seertall

«Reinflytting minutt for minutt» er det siste av NRKs programmer med sakte-TV. Tidligere har de også vist sakte-TV fra Hurtigruten og Bergensbanen og gjennomgang av hele salmeboka.

NRK opplyste forrige uke at over én million TV-seere har vært innom TV-sendingen med reinflyttinga, og at 17.000 seere i gjennomsnitt har fått med seg hvert minutt.

Av de som ser programmet i NRKs nettspiller var 25 til 30 prosent fra utlandet.

- Jeg synes det er kjempeartig at så mange er inne og ser. Vi var litt usikre på om dette ville fenge, men nå skjønner vi at folk er interesserte! Og jeg tror mange synes det er terapi for sjela å følge dyrene og se naturbildene, uttalte Per Inge Åsen, prosjektleder for programmet til Dagbladet.

Programledere er Ronald Pulk, som selv er samisk, og Rebecca Strand. I likhet med andre sakte-TV-programmer inneholder også «Reinflytting minutt for minutt» reportasjer og oppdateringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer