- NRK bedriver hærverk

- Ren massakrering, kaller Arne Mykle behandlingen hans filmer med tv-dokkene Pompel og Pilt er blitt utsatt for av NRK.

Dokkemakeren slutter seg til kritikken mot kanalen etter at klassikeren «Grevinnen og hovmesteren» ble klippet i stykker i et NRK-program sist onsdag.

- Takk, kjære Kjell Aukrust. Jeg trodde jeg var alene om å synes at hærverk på kunstneriske produkter ikke er morsomt, sier Arne Mykle etter Aukrusts utfall i Dagbladet nyttårsaften. Også Mykle reagerer kraftig på at den gamle sketsjen ble klippet i stykker i matprogrammet «Barmeny».

Ikon

- «Grevinnen og hovmesteren» er et ikon som hører jula til. Opp gjennom årene har vi sett parodier framført av by- og bygdetullinger og fulle amatører. Det har bare vært redselsfullt og umorsomt, men aldri blasfemisk. Akkurat som Aukrust ble jeg sittende himmelfallen og se «Grevinnen og hovmesteren» bli servert i småbiter, som lapskaus. Ødeleggelsen var komplett, sier Mykle, som flere ganger har fått oppleve at hans egne figurer er blitt misbrukt.

For 30 år siden laget han sammen med Bjørg Mykle og Ebbe Ording filmene om reparatørene Pompel og Pilt, som etter hvert har fått kultstatus.

- Da «U» for noen år siden ønsket å vise klipp fra serien, var jeg naiv nok til å si ja. Programmet viste seg å være en skandaløs opphakking av vårt produkt, en ren massakrering av våre filmer. Jeg følte meg tråkket på, sier Mykle.

Han skrev et rasende brev til ungdomsavdelingen i NRK, der han påpekte at filmene var blitt behandlet som herreløst gods og at de var skamklippet, ødelagt og misbrukt. Han nedla samtidig absolutt forbud mot at «U»-programmet noen gang skulle kunne vises igjen.

Nytt brev

Mykle fikk aldri noe svar fra NRK, men opplevde derimot å se innslaget nok en gang under nyttårskavalkaden til «U» et knapt år seinere - i den samme opphakkede versjonen.

- Jeg falt bokstavelig ut av lenestolen og ned på golvet, hvor underkjeven min allerede lå. Først ville jeg knuse tv-skjermen, men det ville jo ikke hjelpe. Så jeg satte meg ned og skrev et nytt brev til NRK. Denne gang fikk jeg svar, med en forbeholden beklagelse og forsikringer om at programmet skulle slettes og aldri sendes mer. Jeg ble også fortalt at det forrige brevet ikke ble besvart fordi ingen følte at de var ansvarlig for det.

Kafkask

Problemet med NRK, mener Mykle, er at det ligger en duft av Kafka over institusjonen.

- Det er umulig å få gitt en opplysning videre i systemet, eller det er ingen som tar ansvar. Og 5. desember 1998 skjedde det igjen. I NRK1-programmet «Figurteater for voksne» blir det vist noen tilfeldige klipp fra «Pompel og Pilt». Det dukker også opp to tekstlinjer hvor man kan lese at stykket er av Bjørg og Agnar Mykle.

- Dette skulle Agnar Mykle hatt seg frabedt, sier Arne om sin forfatterfar. Og - Arne Mykle ble slett ikke kontaktet for å oppheve sitt forbud mot bruk av klipp fra serien.

- Enten må serien sendes i sin helhet, med samtlige episoder og uten klipping, eller det kan gjøres unntak etter skriftlig henvendelse, slår Mykle fast.

7. desember sendte han et nytt brev til NRK, og nå gikk han helt til topps til kringkastingssjef Einar Førde. Han har ikke fått noe svar.

- Har du vurdert å reise inn til NRK og hente ut båndene med «Pompel og Pilt»?

- Jeg har selv opphavsretten, men NRK eier den fysiske varen - det vil si selve båndet. Derfor tror jeg det er vanskelig. Men det bør være uproblematisk å sette på en lapp om at «Pompel og Pilt» ikke skal brukes uten min tillatelse, mener Arne Mykle, som til daglig er rektor på Buskerud Folkehøgskole på Darbu.