Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- NRK behandlet Märtha Louise som kongelig

Statskanalens dekning av «engleboka» oppe i Kringkastingsrådet.

OPPE I KRINGKASTINGSRÅDET: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng fikk få kritiske spørsmål da de lanserte sin nye bok «Stemmen og Støyen». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPE I KRINGKASTINGSRÅDET: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng fikk få kritiske spørsmål da de lanserte sin nye bok «Stemmen og Støyen». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Statskanalen NRK var blant de ivrigste i pressen til å omtale den ferske boka til Märtha Louise.

Mange har ment at de var de nærmest ble en lanseringskanal for prinsessens bok.

Lanseringen av den mye omtalte boken til prinsesse Märtha Louises bok «Støyen eller stemmen» genererte hele åtte saker fra NRK.

To saker på Dagsrevyen og intervju på ni-timen var blant flatene NRK valgte.

Den omfattende dekningen førte til sterke reaksjoner blant presseetikere og ikke minst på sosiale medier ble dekingen massivt kritisert. Mange mente at journalistikken, i tillegg til å være omfangsrik, også manglet de kritiske spørsmålene.

- Ble for mye
Nyhetsdirektøren i NRK, Per Arne Kalbakk har tidligere innrømmet at det totalt sett ble for mye.

Kringkastingsrådet har i dag diskutert NRKs dekning av boka, og om den kritiske journalistikken blir svakere i møtet med de kongelige.

- Direkte klager har vi ikke fått på dette, men det har vært mye støy i etterkant av disse saken. NRK har lansert boka gjennom en rekke programmer, innledet leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold.

Han har også selv kritisert NRK tidligere for å behandle intervjuobjektene som engler.

- Behandlet som kongelig - Jeg mener problemet var at dekningen ble for ensidig, NRK var for velvillig. Dekningen var på deres premisser. NRK behandlet Martha Louise som kongelig, sier politisk redaktør i Dagens Næringsliv og forfatter Kjetil B. Alstadheim.

Han sier at svakheten ved NRKs dekning var at det gjennomgående manglet motdebattanter i sakene og reportasjene med prinsessen og Nordeng.

- Det manglet ikke nødvendigvis på kritiske spørsmål, men motdebattantene manglet. Märtha Louise og Elisabeth Nordeng møtte aldri kritikerne ansikt til ansikt, slik alle andre stort sett må. Dekningen var helt på forfatternes premisser. Det skulle vært noen andre stemmer som kunne tilført saken noe mer enn forfatterne av boka, sier Alstadheim.

Han avsluttet sitt innlegg med å henvise til kongens egne ord i nyttårstalen.

- Også kongehuset kan kritiseres.

Gjennom hele møtet får NRK krass kritikk for sin kongedekning.

- Jeg er helt enig med Alstadheim om at vi må drive kritisk journalistikk, sier publiseringsredaktør Stein Bjøntegård og fortsetter:

- Men det er ikke alltid så lett å finne de som har lyst til å kritisere kongehuset. Det er få kritikere. Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi er kongelig norsk kringkaster.

Elin Ørjasæter i Kringkastingsrådet spurte konkret om det ble stilt krav om at ingen kritiere møtte i studio da Märtha Louise og Elisabeth Nordeng gjestet NRKs Aktuelt og programleder Ole Torp.

- Det kan jeg ikke svare på. Det må jeg komme tilbake til, svarte publiseringsredaktør Stein Bjøntegård.

Dagbladet har forsøkt å nå vaktsjef i Aktuelt, uten å lykkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling