NRK beklager «herregud»

Programleder Dennis Siva Lie i NRK forklarer at han var fem dager inn i en sju dagers faste og nær ved å besvime da «kraftuttrykket» glapp ut. Torsdag beklaget NRK i møte med Kringkastingsrådet.

BEKLAGER: Språksjef i NRK, Karoline Riise Kristiansen, beklager noe av språkbruken i NRK-programmet «Newton». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Kringkastingsrådets møte torsdag behandlet rådet tre klager knyttet til språket i NRK. To av klagene handlet konkret om banning på statskanalen, og alle sakene handlet om programmer hvor barn er publikum.

Språksjef Karoline Riise Kristiansen i NRK svarte ved å gå grundig gjennom NRKs språklige rutiner, og bekreftet overfor rådet at NRK har regler når det gjelder banning.

- Vi skal ha et presist, relevant og inkluderende språk. Vi skal altså ikke støte noen. Derfor sier også retningslinjene våre at vi skal unngå å bruke støtende ord, med mindre det er gode redaksjonelle grunner til det, sa hun.

Én klager viste spesielt til en episode av «Stjernekamp», hvor det skal ha smelt en glose fra scenen. Sterke følelser og det faktum at serien er direktesendt, ble av Riise trukket fram som utfordringer.

Språksjefen framholdt at NRK har rutiner for å orientere nye deltakere og dommere i direktesendte programmer om kanalens språklige retningslinjer, og at de framover vil være ekstra påpasselig på dette.

Klaget på «herregud»

En annen klage handlet om en episode av det populærvitenskapelige programmet «Newton». Her var ankepunktet at en programleder hadde tydd til uttrykket «herregud».

- Når det gjelder «Newton», stiller den saken seg litt annerledes, for målgruppa er åtte til tolv år. Men vi vet at også de yngre følger med på dette spennende og utforskende programmet. Reglene våre sier nettopp det: Vi skal særlig unngå banning i innhold til barn.

Hun understreker at «Newton» ikke er direktesendt, og at det derfor som regel er mulig å redigere vekk uønsket språkbruk.

- Regionredaktør i Trøndelag, Sigrid Gjellan, har svart på klagen, der hun viser til at det ikke skal skje og beklager at ordet «herregud» er brukt et par ganger.

I den aktuelle episoden var det ikke mulig å klippe vekk utbruddet, forklarer hun.

- Her var det også mange følelser, ja, han gikk rett og slett rett i bakken. Uansett hvorfor det skjedde, igjen, her må bare NRK og jeg beklage at vi brukte ordet i et program for de minste. Igjen så skal vi jobbe mer med opplysningsarbeid og egne interne retningslinjer, for vi har dem jo.

- Glapp ut

Programleder Dennis Siva Lie i «Newton» forklarer at han var midt i et eksperiment som innebar at han skulle gå ei uke uten fast føde da «kraftsalven» glapp ut.

- På det tidspunktet hvor jeg brukte dette ordet, var jeg veldig tappet for energi. Jeg hadde gått nærmere ei uke uten mat, og det glapp ut av meg, tror jeg, sier han til Dagbladet.

Eksperimentet ble seinere vist i en episode av det populære programmet.

- Å gå uten mat så lenge føltes som om noen satt på brystet mitt, og at jeg ikke fikk puste. Du må nesten bare vente til personen går av brystet, og du får puste igjen. Det var ikke vondt, men det var veldig klaustrofobisk og ubehagelig, forklarer han.

Glosen lot seg heller ikke klippe bort, fordi den glapp ut idet Lie gikk i bakken som følge av sult og utmattelse.

- Jeg utførte en styrketest. Jeg tror det var på femte dag. Rett etter testen forsvant blodet fra hodet. Jeg besvimte ikke, men det svartnet litt.

Opererte kneet på TV

Lie forteller at han som programleder er blitt oppfordret til å uttrykke seg med et muntlig språk når han henvender seg til de yngste i publikum.

- Det er barn som ser på, og de liker at man ikke er veldig «journalistisk», kan man si. I dette øyeblikket følte jeg meg meget påvirket av ikke å ha spist. Men vanligvis unngår jeg jo å banne, og å bruke støtende ord.

Han sier han ikke er vant til å tenke på «herregud» som et banneord, men understreker at han er blitt gjort oppmerksom på at ordet er blant dem som i utgangspunktet skal unngås.

- I et av de siste innslagene vi lagde, opererte jeg kneet mitt på TV. Da var jeg også ganske nervøs. Det var en stressende situasjon, men vi unngikk å bruke uttrykk som «herregud», så vidt jeg vet. Vi unngår det så godt vi kan.

Framover vil redaksjonen være enda mer bevisst språkbruken, sier han.

- Dette er noe vi jobber med i redaksjonen hele tiden. Vi prøver å lage et program som appellerer til de aller fleste, og som foreldre kan la barna se på uten bekymring for at de blir opplært til å gjøre noe som ikke er allment korrekt eller etter normen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer