NRK Dagsrevyen:

NRK beklager propaganda-klipp

Innslaget burde ikke vært sendt i den formen, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK.

GLIPP: NRK opplyser at barna i reportasjen tilhører folkegruppa uigurer, men det som ikke kommer fram er at innslaget er kinesisk propaganda laget av statlig TV. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Disse skoleelevene i Kina markerer at de skal rykke opp fra barne- til ungdomsskole», heter det i en reportasje på Dagsrevyen mandag, som viser skolebarn som danser og blir intervjuet i klasserommet.

Det blir opplyst at barna tilhører folkegruppa uigurer. Det som ikke kommer fram, er at innslaget er kinesisk propaganda laget av statlig tv.

Kina har blitt beskyldt mot grove menneskerettighetsbrudd mot den muslimske minoriteten uigurer. I sosiale medier reagerte flere på at klippet er brukt uten at denne sentrale opplysningen er med.

Torbjørn Færøvik, historiker og forfatter av flere bøker om Kina, så innslaget etter at andre hadde gjort ham oppmerksom på det. Han reagerer slik:

- Det var ikke bra. Man bør av prinsipp ikke videresende filmklipp fra statlig kinesisk tv uten at det settes inn i en sammenheng, sier Færøvik til Dagbladet.

Uigurene er en muslimsk folkegruppe som hovedsakelig bor i regionen Xinjiang vest i Kina. De senere årene har det kommet flere og flere rapporter om kinesiske myndigheters behandling av minoriteten. I fjor viste lekkede dokumenter at uigurer blir utsatt for tortur og hjernevask i såkalte oppdragelsesleirer i stort omfang. Menneskerettighetsgrupper mener opp mot en million uigurer er internert i disse leirene.

Kinesiske myndigheter omtaler imidlertid leirene som «yrkesfaglige sentre», og mener de forhindrer at uigurer slutter seg til islamske ekstremistgrupper, ifølge NTB.

- Drilles i offisiell tenkning

Kinas politikk er at de etniske minoritetene i landet skal «kinesifiseres» og læres opp til å bli bærere av den sanne kulturen, forklarer Færøvik.

- Jeg lurer på hvor mange av barna i dette innslaget som var foreldreløse eller midlertidig foreldreløse fordi foreldrene sitter fengslet. Barna settes i disse skolene, hvor de drilles i det som er offisiell tenkning og partiets linje. Dette innslaget kunne vært en del av en større fortelling for å gi en allsidig beskrivelse av situasjonen, men nå blir det stående helt alene, og dermed blir det galt, sier han.

Reporter og tidligere Kina-korrespondent for Aftenposten, Kristoffer Rønneberg, reagerte også på innslaget.

- Verste jeg har sett

Arne Melsom i den norske Hong Kong-komiteen skriver på Twitter: «Dette er faktisk det verste innslaget jeg noen gang har sett på #dagsrevyen.»

CCTV er Kinas statlig kontrollerte allmennkringkaster, og en sentral del av det kommunistiske partiets propaganda-apparat.

- Hvordan skal vi forstå det som kommer fra kinesisk statlig tv?

- Kina bruker milliarder på propaganda. Den formidler et bilde av Kina som et land som gjør fremskritt på alle områder, og som fremfor alt er fredelig. Dette bildet av Kina som en myk makt er noe som partiet vil ha fram. Men ganske ofte kræsjer propagandaen med virkeligheten. Da er det spesielt viktig å være på vakt, sier Torbjørn Færøvik.

Han mener imidlertid ikke at dette er et gjennomgående problem hos NRK. Han skryter blant annet av en reportasje fra Kina som ble sendt på NRK dagen før, om fattigdomsproblemene i landet.

- Burde ikke vært sendt

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK, beklager innslaget.

- Det burde ikke vært sendt i den formen. Vi burde gitt mer kontekst, og forklart situasjonen for uigurer, sier Mikkelsen.

Han forklarer at innslaget fra Kina var en del av en verdenspakke med korte innslag fra forskjellige verdenshjørner. I den vanlige utenriksjournalistikken problematiseres dette temaet på en helt annen måte, sier Mikkelsen.

- Jeg mener vi har dekket situasjonen for uigurer godt, og at dette rett og slett var en glipp, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer