NRK Dagsrevyen:

NRK beklager propaganda-klipp

Innslaget burde ikke vært sendt i den formen, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, utenrikssjef i NRK.

GLIPP: NRK opplyser at barna i reportasjen tilhører folkegruppa uigurer, men det som ikke kommer fram er at innslaget er kinesisk propaganda laget av statlig TV. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Disse skoleelevene i Kina markerer at de skal rykke opp fra barne- til ungdomsskole», heter det i en reportasje på Dagsrevyen mandag, som viser skolebarn som danser og blir intervjuet i klasserommet.

Det blir opplyst at barna tilhører folkegruppa uigurer. Det som ikke kommer fram, er at innslaget er kinesisk propaganda laget av statlig tv.

Kina har blitt beskyldt mot grove menneskerettighetsbrudd mot den muslimske minoriteten uigurer. I sosiale medier reagerte flere på at klippet er brukt uten at denne sentrale opplysningen er med.

Torbjørn Færøvik, historiker og forfatter av flere bøker om Kina, så innslaget etter at andre hadde gjort ham oppmerksom på det. Han reagerer slik:

- Det var ikke bra. Man bør av prinsipp ikke videresende filmklipp fra statlig kinesisk tv uten at det settes inn i en sammenheng, sier Færøvik til Dagbladet.

Uigurene er en muslimsk folkegruppe som hovedsakelig bor i regionen Xinjiang vest i Kina. De senere årene har det kommet flere og flere rapporter om kinesiske myndigheters behandling av minoriteten. I fjor viste lekkede dokumenter at uigurer blir utsatt for tortur og hjernevask i såkalte oppdragelsesleirer i stort omfang. Menneskerettighetsgrupper mener opp mot en million uigurer er internert i disse leirene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer