NRK beskyldes for løgn

Debatten har rast etter NRK meldte om «rød bølge blant de unge» etter skolevalget. Flere antyder at NRK har drevet med «bevisst løgn» og «manipulasjon». Det avviser statskanalen.

TABBE: NRK beklager at de slo fast at det var en rød bølge blant de unge under årets skolevalg. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samme kveld som resultatene fra årets skolevalg ble offentliggjort tidligere denne måneden, meldte NRK at det var en «rød bølge blant de unge». Selv om rødgrønn side vant skolevalget, gikk de rødgrønne partiene tilbake.

Det var borgerlig side som gikk mest fram under skolevalget, mens Arbeiderpartiet og Rødt gikk tilbake sammenliknet med skolevalget for fire år siden.

NRK har i ettertid lagt seg flate, og redaktør i NRK, Knut Magnus Berge beklaget overfor Kampanje dagen etter fadesen.

- Skolevalget representerte ikke en rødgrønn bølge slik vi skrev på Dagsrevyen i går. Der gjorde vi en feil og det beklager vi, sa Berge til Kampanje.

- Tar det på alvor

Saken ble torsdag behandlet i Kringkastingsrådet, og Berge sa at feilen var alvorlig fordi den skjedde i valgkampen.

- Derfor prøvde vi å være så tydelig vi kunne og at vi tar det på alvor. Det var en konstatering at vi tok feil, og det rettet vi opp i, sa Berge i Kringkastingsrådet i dag.

Kampanje skrev om behandlingen av saken i Kringkastingsrådet først.

Han presiserte videre at det ikke er en unnskyldning for tabben, men en forklaring. Berge sa videre at politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand var i studio og ga et riktigere bilde av resultatet.

Nehru Sand påpekte i en kommentar i Facebook-gruppa Norske Journalister etter feilen ble kjent, at innholdet i det han sa var noe annet enn det som framkom på skjermen.

- Da jeg kommenterte sendingen, for dem som hadde på lyd og ikke bare leste grafikken, la jeg vekt på rødgrønt flertall (ikke bølge) og at Venstre og Frp gikk veldig fram, skrev Nehru Sand, ifølge Journalisten.

- Galskap

Flere av klagene til Kringkastingsrådet antydet at NRKs vinkling om «rød bølge blant de unge» var en «bevisst løgn» eller «manipulasjon» fra NRK. Det avviser Berge, kom det fram i Kringkastingsrådet.

- Det faller også litt på sin egen urimelighet. Om det hadde stemt hadde vi blitt avslørt på flekken. Det hadde vært verdens dummeste ting å gjøre. Alle medier fikk de resultatene samtidig, sa Berge under behandlingen.

Rådsmedlem, og tidligere Bergen-ordfører Trude Drevland reagerte sterkt på beskyldningene.

- Når noen kaster seg rundt i fortvilelse, og tørr å si både «bevisst løgn» og «manipulasjon», så er det galskap, sa Drevland.

STERKT: Tinashe Williamsons historier fra barndommen på Lindmo ble sterk kost for NRK-profil Fredrik Solvang. Video: NRK Vis mer

Fikk kritikk

Drevland ga NRK honnør for unnskyldningen, men reagerer likevel sterkt på feilen.

- Jeg blir skuffet og skikkelig sint når jeg opplever at slike ting skjer, sa Drevland, og fortsatte:

- De som legger seg flat må ligge så flat de vil i ettertid. Det gjør ingen forskjell på selve presentasjonen og det som skjedde der og da, sa Drevland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer