Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK best i klassen

Gladmelding til alle som har etterspurt økt likestilling i mediene: Kvinnelige politikere kommer mer til orde i nyhetssendingene nå enn tidligere.

Nye tall fra Observer Norge viser at det fremdeles er menn som mener mest på tv-nyhetene. Men kvinnene haler innpå. Siste del av 2003 lå bruken av kvinnelige politikere som kilder på 30 prosent både i TV 2 Nyhetene og på NRK Dagsrevyen. Siste halvår i fjor var andelen steget til 42 prosent for NRKs del, og til 35 prosent for TV 2 Nyhetene.

Økt bevissthet

Senioranalytiker Henrik Høidahl, som har utarbeidet undersøkelsen, sier det spesielt er to forhold som bidrar til den positive tendensen:

-  For det første ser vi en økt bevissthet hos de to nyhetsredaksjonene omkring valg av kilder. Dette gjelder i første rekke NRK Dagsrevyen. For det andre er det kommet flere kvinner i sentrale posisjoner. Lederskiftet i Høyre med Erna Solberg som ny leder og synligheten til Kristin Krohn Devold og Kristin Clemet har bidratt til å få flere kvinner på skjermen. I tillegg er Siv Jensen blitt mer framtredende. KrFs kvinneandel har imidlertid sunket etter at Valgerd Svarstad Haugland gikk av som partileder, sier Høidahl.

Fokus på kvinner

Politisk redaktør i Dagsrevyen, Kyrre Nakkim, sier at flere kvinner i framskutte posisjoner gjør jobben for en jevnere kjønnsfordeling lettere.

-  Likevel er det viktig å ha fokus på problematikken og jobbe for å finne nye kilder. Noen ganger kan det tenkes at vi bør intervjue en nestleder for å få inn flere kvinner i sendingene, sier Nakkim.

Han sier videre at 42 prosents kvinneandel blant politikere i sendingene, tilsvarer andelen kvinner i politikken generelt.

Nakkim mener det er viktig at redaksjonene tar opp saker som mange kvinner er opptatt av, som for eksempel skole og omsorg, framfor skatt og næringspolitikk.

Henrik Høidahl mener at funnene gjenspeiler at det først og fremst er toppolitikere som slipper til på tv-nyhetene.

Når det gjelder partifordeling blant kvinnene, troner Senterpartiet på en klar førsteplass med 89 prosent. Deretter følger SV med 54 prosent og Høyre med 34 prosent. Lavest kvinneandel på nyhetene har KrF med 18 prosent og Frp med 17 prosent.

MYE PÅ TV: Erna Solberg (H).