NRK betalte politiet 10 mill. kr for MGP-sikkerhet

Håper pengene blir tilbakebetalt av Kulturdepartementet.

DYR SIKKERHET: : Da Eurovision Song Contest ble avviklet 29. mai i år, hadde politiet i Asker og Bærum jobbet med tiltak siden i fjor høst. Regningen endte på 11 millioner kroner. Den vil ikke NRK betalte. Her forsvarer Didrik Solli-Tangen Norges ære i Telenor Arena.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
DYR SIKKERHET: : Da Eurovision Song Contest ble avviklet 29. mai i år, hadde politiet i Asker og Bærum jobbet med tiltak siden i fjor høst. Regningen endte på 11 millioner kroner. Den vil ikke NRK betalte. Her forsvarer Didrik Solli-Tangen Norges ære i Telenor Arena. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

||| 2. juli betalte endelig NRK politiet i Asker og Bærum politidistrikt gigantregningen på 9,6 millioner kroner for sikkerhetstiltak under Eurovision Song Contest.

- Det er kutyme at vi betaler slike typer regninger for å unngå inkasso. Det er ikke dermed sagt at vi er ferdig med diskusjonen, sier kommunikasjonsdirektør i NRK, Sigurd Sandvin.

NRK håper pengene blir tilbakebetalt av Kulturdepartementet.

Streng sikkerhet
I forkant og under avvikling av Eurovison i Telenor arena 29. mai i år, var sikkerheten streng.

Allerede i fjor høst nedsatte Asker og Bærum politidistrikt en prosjektgruppe for planlegging, og fra slutten av april var området politibemannet døgnet rundt.

Utgiftene doblet
NRK som arrangør, hadde et budsjett for Eurovision på rundt 200 millioner. Av disse var 2,5 millioner kroner satt av til politiutgifter, og 7,5 millioner til øvrige sikkerhetstiltak, ifølge programdirektør i Marienlystdivisjonen, Per Arne Kalbakk.

Men da festen var over og regningen fra Asker og Bærum politidistrikt kom på bordet, var den alene på 11 millioner kroner. Sikkerhetsutgiftene var altså blitt over doblet for NRK.

Det ville ikke NRK gå med på, og mente Kulturdepartementet burde stå for sikkerhetskostnadene.

Betalte for å unngå inkasso
Etter mye fram og tilbake, betalte endelig NRK en framforhandlet sum på 9,6 millioner kroner til Asker og Bærum politidistrikt 2. juli. Differansen på 1,4 millioner håper politimester Torodd Veiding at Politidirektoratet vil ta.

Men NRK er ikke fornøyd.

Jamfør Politiloven paragraf 25, skal arrangør stå for politiomkostninger under avvikling av festligheter. Det kan bare kreves betaling for utgifter i direkte forbindelse med arrangementet.

- Jeg oppfatter at rundt 7,5 millioner kroner kommer fra utvidede sikkerhetstiltak som politiet iverksatte på grunn av at medlemmer fra Regjeringen og Stortinget, og andre internasjonale gjester, var tilstede. De mener vi bør dekkes av Kulturdepartementet, sier Kalbakk.

Dyr bombeavverging
Dagbladet har fått tilgang til politiets detaljerte utgiftsposter for Eurovision. Oversikten viser blant annet at en halvmillion ble brukt for å avdekke bomber, 4 millioner gikk til arenavakthold, 1,6 millioner til planlegging og 1,2 millioner til innendørs vakthold under riggeperioden.
 
NRK har vært i kontakt med både Kulturdepartementet og Justisdepartementet for å få dekket gigantregningen, og setter sin lit til førstnevnte.

- NRK har tatt alle utgiftene for Eurovision, vi syns det er riktig at staten tar deler av sikkerhetsregninga, sier Kalbakk.

- Saken ferdigbehandlet
Justisdepartementet sa til Dagbladet på tirsdag at de anser saken for ferdig behandlet. Kulturdepartementet har den fortsatt oppe til vurdering.

- Enten får vi pengene, hvis ikke må vi finne de et annet sted i NRKs budsjetter. Jeg aner ikke hvor og håper det ikke blir nødvendig. Det er ikke aktuelt å gå rettens vei, sier Kalbakk.

LEDET ARRANGEMENTET: :  Haddy Jatou N'jie (fra venstre), Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui var programledere under Eurovision Song Contest. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
LEDET ARRANGEMENTET: : Haddy Jatou N'jie (fra venstre), Erik Solbakken og Nadia Hasnaoui var programledere under Eurovision Song Contest. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer