Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK bruker 54 millioner i året på IT-konsulenter

Tar knekken på lokalaviser med voldsom nettsatsing.

DYR IT-AVDELING: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen bruker mye penger på å utkonkurrere resten av Medie-Norge digitalt.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DYR IT-AVDELING: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen bruker mye penger på å utkonkurrere resten av Medie-Norge digitalt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): I en rapport fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) oppgir 84 prosent av norske mediehus at NRKs digitale satsing gjør deres økonomiske drift vanskeligere.

7 av 10 spurte opplever NRK som en utfordring for eget mediehus. Regjeringa har vært klokkeklare på at norske aviser må forvente mindre statsstøtte i årene framover, og derfor bli flinkere på å hanke inn egne inntekter.

Rapporten ytrer stor bekymring for NRKs utvikling digitalt, som det hevdes truer norske aviser, og ber Stortinget ta grep for å sikre at statskanalen skal fokusere på radio og tv, ikke på nett.

Svindyre konsulenter Tall Dagbladet har fått tilgang på tyder på at MBLs bekymring er reell.

I 2014 vil NRK bruke 147 millioner kroner på sin utvikleravdeling Nye Medier. Her arbeider 70 personer året rundt for å finspisse NRKs digitale tilbud.

I tillegg leier NRK inn i snitt 35 IT-konsulenter hver måned, ifølge kringkasteren selv. Prislapp? 150 000 kroner per person i måneden, eller 54 millioner i året til sammen.

Konsulentbruken alene er høyere enn driftsbudsjettet til de aller fleste mediene NRK konkurrerer med. Statskanalen selv vil ikke være med på at man bedriver er en overdreven nettsatsing.

- Sammenlignet med andre store, norske mediehus vil vi mene at dette er en relativt moderat konsulentbruk på utvikling, sier NRKs mediedirektør Øyvind Lund om konsulentutgiftene.

Widveys omstilling Problemet sett fra norske avisers ståsted, kommer det fram av MBL-rapporten, er at når NRK blir større på nett, leser stadig flere lesere seg ferdig med en sak på statskanalens hjemmesider.

Det svekker norske avisers mulighet til å tjene penger, og vil ventelig gjøre omstillinga kulturminister Thorhild Widvey (H) krever av norske medier vanskeligere å gjennomføre.

Lund i NRK mener heller ikke at kringkasterens voldsomme nettsatsing skader andre norske mediers livsgrunnlag og er ikke bekymra for kvaliteten på resten av mediebransjen dersom NRK fortsetter som nå.

NRK: Uenig med premisset - Det blir helt feil å relatere disse tallene til lokalavisenes utfordringer. NRKs og lokalavisenes hovedutfordring er ikke hverandre i et lite norsk marked, men en stadig økende konkurranse fra store internasjonale aktører som Facebook og You Tube sier han og legger til:

- Å strupe NRKs muligheter vil ikke hjelpe lokalavisenes utfordringer. Det er da større sjanse for at det er store globale aktører og store riksaktører som stikker av med brukerne.

Konfrontert med tallene Dagbladet har fått innsyn i, sier Bjørn Wisted, fagsjef for næringspolitikk i MBL, at NRKs nettsatsing er skummel.

Skader mangfoldet - Vi har påpekt at NRKs virksomhet på nett kan gi mindre mangfold. At NRKs nettavis gjør det vanskeligere for kommersielle medier å ta betalt for digitalt redaksjonelt innhold, og at den presser nivået på slik betaling nedover for de som tar betalt, sier han.

Han mener NRK må trå varsomt framover, for ikke å ta knekken på mindre aktører.

- Hvis NRK skal bruke enda større ressurser på å konkurrere med lokale og regionale mediehus vil det gå ut over mediemangfoldet. Det er ingen tjent med, heller ikke NRK, sier Wisted.

DYR I DRIFT: NRK bruker 147 millioner i året på sin avdeling NRK Nye Medier alene. Mediebedriftenes Landsforening er kritisk til at statskanalen satser for tungt på nett.
Foto: Mahlum / Wikimedia Commons
DYR I DRIFT: NRK bruker 147 millioner i året på sin avdeling NRK Nye Medier alene. Mediebedriftenes Landsforening er kritisk til at statskanalen satser for tungt på nett. Foto: Mahlum / Wikimedia Commons Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media