11,1 MILLIONER: I fjor hadde NRK mer enn 11 millioner kroner i taxiutgifter. Foto: NTB / Scanpix
<div><br></div>
11,1 MILLIONER: I fjor hadde NRK mer enn 11 millioner kroner i taxiutgifter. Foto: NTB / Scanpix

Vis mer

NRK bruker mer enn 11 millioner på taxi

Over 30 000 kroner om dagen.

(Dagbladet): I fjor brukte NRK 11,1 millioner kroner i taxiutgifter. Så langt i år er taxi-utgiftene på 5,33 millioner kroner. Dette tilsvarer 30 410 kroner på taxi om dagen.

- Taxikostnadene som er oppgitt gjelder for hele NRK, i Norge og utlandet, og gjelder for all bruk av taxi for NRKs ansatte, medvirkende og gjester, sier avdelingsdirektør i NRK, Ole André Hansen til Dagbladet.

Han forklarer at det aller meste av taxibruken gjelder programproduksjon, og at mye av taxibruken skyldes gjester og medvirkende i programmene. Hvor stor del a summen som gjelder gjester, og hvor stor del som gjelder NRK-ansattes taxibruk, finnes det ikke tall over.

Tar taxi til Stortinget

Hansen opplyser om at taxiutgiftene har vært nedgående de siste åra. Og viser til tall som viser at statskanalen i 2012 betalte hele 13,2 millioner kroner i taxiutgifter, mens det i fjor bare gikk 11,1 millioner til samme post.

- Uansett hvilke tall du ser på i NRK er det ganske store tall. Vi er et stort mediehus, med mer enn 5 milliarder kroner i kostnader. Dette er egentlig en liten kostnadspost i NRK sitt regnskap, sier Hansen.

NRKs samlede budsjett for reiser og transport er på 145 millioner kroner.

- Hvis en reporter skal fra Marienlyst til Stortinget, reiser man da med taxi?

- Ja, det vil jeg anta at de gjør i mange tilfeller. Men vi har ikke tall på dette, sier Hansen og fortsetter:

- Vår reisepolicy er at man skal komme seg billigst fra A til B. Reglene er utarbeidet for at NRK skal få mest mulig ut av lisenspengene, og for å ivareta sikkerheten til de reisende.

Hansen opplyser om at NRK har avtaler for å oppnå best mulige betingelser og har NRK inngått avtaler med flere reisebyrå, flyselskaper, hotellkjeder og drosjeselskaper.

- For tiden har NRK avtale med Oslo Taxi, Bergen Taxi og Trøndertaxi.

NRKs samlede budsjett er i 2016 på 5600 millioner kroner. De største utgiftspostene er lønn til ansatte, som til sammen er på 2521 millioner kroner, pensjon, inkludert overgangskostnader, til 621 millioner, rettigheter på 867 millioner kroner og sendetekniske kostnader på 461 millioner kroner.

Fikk søke sluttpakke

Statskanalen, som har 3 500 ansatte, har lenge vært i en vanskelig økonomisk situasjon.

Kringskastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, ba i fjor om 70 kroner i lisensøkning, men da stasbudjettet ble lagt fram i fjor, ble det klart at lisensen bare økte med 25 kroner.

NRK har i flere runder måtte nedbemanne sine ansatte, og i april fikk samtlige ansatte i nyhetsavdelingen tilbud om å søke sluttpakke.

Det totale budsjettet for 2016 ble kuttet med 16 millioner kroner, sammenlignet med året før.

I vinter gikk Arbeiderpartiet ut og sa at de ønsket å sikre NRKs økonomi, og skjerme statskanalen mot framtidige kutt.