NRK-budsjett fortsatt i ubalanse

NRKs budsjett for 2001 er fortsatt ikke i balanse, selv om Kulturdepartementet gjentatte ganger har krevd å få det.

- Budsjettet er i balanse, og vi vil videreføre arbeidet med budsjettet slik det gamle styret gjorde, sa den nye styrelederen Anne Carine Tanum under pressekonferansen sist fredag.

Budsjettet som Tanum hevder er i balanse, ble rett før jul godkjent av tidligere styreleder i NRK, Torger Reve, som et budsjett i ubalanse. Til tross for at han flere ganger krevde at NRK-sjef Einar Førde måtte levere et budsjett i balanse.

50 minus

I et intervju med Dagens Næringsliv 21. desember bekrefter Reve at «...Styret er forberedt på å ta et mindre beløp som vil fremstå som et ekstraordinært underskudd ...» . Reve fortalte ikke hvor stort beløpet er, men lederen for NRK-journalistene, Eva Stabell, har overfor Dagbladet forklart at det dreier seg om 50 millioner kroner fordelt over to år.
Sannheten om NRK-budsjettet ser altså ut til å være en annen enn den Anne Carine Tanum sier hun styrer etter. Men ingen vil vite noe om det, aller minst kulturminister Ellen Horn.

Hun kunne gjort noe under den ekstraordinære generalforsamlingen. Men eneste sak på dagsordenen var valg av nytt styre og ny styreleder.

Aksepterer ikke

Ifølge hennes statssekretær Roger Ingebrigtsen, som i Dagbladet 22. desember ble konfrontert med opplysningene om at NRK-budsjettet ikke er i balanse, var en ekstraordinær generalforsamling eneste mulighet til å gjøre noe i forhold til budsjettet. Ingebrigsten sa da til Dagbladet:
«Vi er helt konsekvente på at vi ikke aksepterer et underskudd på 2001-budsjettet.»

Han fortalte videre at Kulturdepartementet ikke ville eller kunne foreta seg noe i forhold til budsjettet før ved generalforsamlingen i juni 2001, hvis det ikke oppsto noe som kunne føre til en ekstraordinær situasjon:

«Da måtte det oppstå en ekstraordinær situasjon. Det naturlige er at det er styret som er ansvarlig for budsjettet, og at det er styret som må holde begge hendene på rattet. Vi bare svarer generelt at vi ikke aksepterer et budsjett som går i ubalanse.»

Fjorten dager seinere gikk Reve, og det ble innkalt til ekstraordinær generalforsamling.

KREVER BALANSE: Kulturminister Ellen Horn forlanger et NRK-budsjett i balanse for 2001.