PÅ TV: NRK sitter på mye materiale av Wenche Foss. I dag sender vi filmen «En herre med bart» og portrettet «Hun gjorde livet til sin scene» satt sammen av Andreas Diesen. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
PÅ TV: NRK sitter på mye materiale av Wenche Foss. I dag sender vi filmen «En herre med bart» og portrettet «Hun gjorde livet til sin scene» satt sammen av Andreas Diesen. Foto: Krister Sørbø / DagbladetVis mer

NRK byr på divaen i kveld

Kaster om på sendeskjema for å gi plass til Wenche Foss.

I dag gjør NRK1 to forandringer i sendeskjema for hedre Wenche Foss? minne.

I ettermiddag viser NRK1 lørdagsmatineen «En herre med bart» fra 1942 med en ung Wenche Foss i hovedrollen som Cecilie Grong.

2. verdenskrig - Det var en av store filmene under den andre verdenskrig, sier vennen Andreas Diesen.

I komedien vil hun skilles fra sin mann, advokat Ola Grong (Per Aabel).

En spåkone forteller fru Grong at hun ville møte en mørk herre med bart — og forviklinger skjer.

Etter mestermøtet NRK har planer om å presentere Wenche Foss? liv på forskjellige måter i løpet av året. TV-kanalen sitter på et stort arkiv.

- I kveld har vi ryddet plass for et times portrett, som sendes umiddelbart etter «Mesternes mester», opplyser tv-sjef Arne Helsingen.

Det er en oppdatert versjon av portrettet og dokumentaren «Hun gjorde livet til sin scene» i anledning hennes 90-år dag.

Begravelsen på tv - Introduksjonen er fra Wenche Foss-statuen, der noen har hengt en halv flaske champagne i den ene hånda og en rose i den andre, et godt blide på divaen, sier Diesen.

NRK vil også sende begravelsen mandag direkte på tv.

Bisettelsen skjer fra Oslo Domkirke og tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett skal forrette — etter Foss? ønske. Det er få reserverte plasser i kirken. Kongen og dronningen vil også være til stede.

Teater og film I påska presenterer kanalen en reprise av naturprogrammet Kari Bay Haugen gjorde med Wenche Foss i 2005.

- Samme dag som hun døde satte vi oss ned for å planlegge hva vil kan gjøre, forteller tv-sjef Helsingen.

NRK sitter bl.a. på opptak av teaterstykket «Twigs» fra 1975, som ifølge Toralv Maurstad er det ypperste hun har gjort. Sverre Udnæs? «Aske» og «Glassmenasjeriet» er sentrale filmer med Wenche Foss som NRK vurdere å sende.

- Vi utelukker heller ikke en Wenche Foss-kavalkade til jul, sier Helsingen.

Les mer: Her finner du TV-guiden