GIR SEG: NRK Drama-sjefen Hans Rossiné. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GIR SEG: NRK Drama-sjefen Hans Rossiné. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

NRK Drama-sjef går av

Hans Rossiné gir seg.

(Dagbladet): Sjefen for NRKs Dramaavdeling, Hans Rossiné, går av etter 12 år i jobben.

- Det er av forskjellige grunner jeg nå går av. Jeg signaliserte før debatten i høst at jeg kanskje måtte gjøre noe annet. Og så fikk tilbud om ny jobb, der jeg fikk arbeide med internasjonale rettighetsspørsmål og finansiering. Samtidig hadde jeg levert fra meg en ny dramastraegi for perioden 2013 til 2018, sier Rossiné til Dagbladet.

- Da jeg begynte i NRK Drama sa jeg at denne jobben har en tidshorisont på 10 år. Nå har jeg sittet 12 år i en kunstnerisk sjefsjobb, og det er veldig lenge, sier han.

Kritikk
NRKs Dramaavdeling har tidligere vært i hardt vær. Blant annet har «Dag»-skaper, Øystein Karlsen, og skuespiller Anders Baasmo Christiansen kritisert dramasjefen i kronikker i Dagbladet.

Selv om det den siste tiden har vært mye debatt rundt NRK Drama, avviser Rossiné at kritikken har noe med at han nå skifter jobb å gjøre.

- Hadde jeg gått av på grunn av kritikken måtte jeg gått av allerede etter første uke i jobben i 2001. Jeg har systes at man må tåle kritikk som dramasjef. Det er en utsatt posisjon, sier han til Dagbladet.

Også programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, nekter for at kritikken skal ha vært utslagsgivende for at dramadirektøren nå går av.

- Nei, sånn jeg ser det har det ikke det. Tilfellet er at vi har hatt en dialog siden i fjor vår. Han begynte da å se enden på maratonløpet som dramasjef. Det var Rossiné selv som tok opp muligheten for å jobbe med de arbeidsoppgavene han nå skal jobbe ned. Så vi har snakket om det lenge, før vi la det på is da det storma som mest før jul.
 
- Det var absolutt på eget initiativ at han nå slutter som dramasjef, sier programdirektøren.
 

Debatt
NRKs kulturredaktør, Hege Duckert, inviterte i går norske kulturorganisasjoner og representanter for pressen på et åpent møte om NRK kultur. Der var blant annet NRK Drama et av temaene.

Rossiné var tilstede på møtet, men deltok ikke i debatten om NRK Drama. Det gjorde imidlertid generalsekretær Leif Holst Jensen i Produsentforeningen, som kom med klar kritikk av NRK Drama.

- Det eksterne produksjonsmiljøet har i løpet av de siste ti årene utviklet en kompetanse, som ikke NRK Drama i samme grad kan sies å ha gjort, sa Holst Jensen i debatten.

- Vi mener at NRKs dramaproduksjon godt mer eller mindre kan gjøres av eksterne, sier han i dag til Dagbladet.

Programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK er ikke overrasket over kritikken fra Holst Jensen.

- Produsentforeningen ønsker seg at vi bare skal bestille dramaserier. Det er ikke unaturlig å mene det når man representerer produsentene. Men vi mener at kombinasjonen av interne og eksterne produksjoner er det beste verktøyet for å få et best mulig tilbud til publikum, sier Kalbakk til Dagbladet.

Lyser ut jobben
Hege Duckert sier i dag til Dagbladet at arbeidet med å få på plass en ny dramasjef settes i gang så fort som mulig.

- Vi lyser ut jobben så fort vi kan, både intern og eksternt. Vi skal også ha en liten diskusjon om hva slags type dramasjef vi vil ha. I dag omfatter stillingen både radio og tv.