NRK Drama vil gi forfatterne mer makt og regissørene mindre

Ny dramastrategi skal løfte forfatterne.

VIL LØFTE FORFATTERNE: Med en ny dramastrategi vil Hans Rossiné, dramasjef i NRK, gjøre produksjonene mer forfatterstyrte.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL LØFTE FORFATTERNE: Med en ny dramastrategi vil Hans Rossiné, dramasjef i NRK, gjøre produksjonene mer forfatterstyrte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tradisjonelt sett har det vært regissørene som har hatt siste ord i norsk film- og tv-bransje, men det har vært debatt i bransjen om regissøren eller produsenten skal ha siste ord.

Nå vil NRKs dramasjef at forfatterne skal få bestemme mer enn tidligere, og ha avgjørende innflytelse både når det gjelder valg av skuespillere og regissører, samt ha et tett samarbeid med produsenten underveis.

- Fra eksterne forfattere og regissører har det blitt etterlyst tydeligere bestillinger fra oss. Derfor vil vi spisse oppdragene. Vi ønsker å gjøre produksjonene mer forfatterstyrte. Det tror vi vil gi enda høyere kvalitet på tv-seriene, sier dramasjef i NRK, Hans Rossiné.

Flere regissører - Forventer du sinte reaksjoner fra regissører som med dette blir fratatt makt?

- Det gjenstår å se etter at denne saken har vært på trykk, sier Rossiné.

De interne dramaproduksjonene vil ha en ansvarlig regissør, i tillegg til flere andre som gjerne har regi på én til to episoder hver, slik som eksempelvis dansk-svenske «Broen».

- Mindre tiltalende Forfatterne finner selv regissører. Derfor mener Rossiné at det ikke vil være påfallende ulikheter mellom episodene regissert av de ulike aktørene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.