Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken:

- NRK driver omfattende streikebryteri

Streikeleder i Norsk Journalistlag, Hege Fagerheim, raser mot NRK.

- BRYTER SPILLEREGLENE: Streikeleder i Norsk Journalistlag, Hege Fagerheim, mener NRK driver med omfattende streikebryteri. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
- BRYTER SPILLEREGLENE: Streikeleder i Norsk Journalistlag, Hege Fagerheim, mener NRK driver med omfattende streikebryteri. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

I dag ble det klart at Haddy N'jie og Dennis Vareide kommer til å lede NRKs 17. mai-sending som planlagt. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Jeg synes det er veldig synd at NRK gjør det. Det undergraver effekten av streiken. Jeg synes de burde tenkt seg nøyere om, sa Fredrik Solvang til VG tidligere i dag.

- Direkte ufint

Hege Fagerheim, streikeleder i Norsk Journalistlag, reagerer også på at NRK sender gamle opptak i reprise - og på at opptak som ble spilt inn før streiken av journalister som nå er i streik, publiseres for første gang.

- Vi mener det er brudd på spillereglene i arbeidslivet, og direkte ufint, sier hun til Dagbladet.

Fagerheim sier at selv om uenigheten ikke er et juridisk spørsmål - streikebryteri er ikke ulovlig - har saken blitt diskutert internt med arbeidslivsjurister i NJ.

- Streikevakter som står utenfor redaksjonslokalet kan omtrent høre sin egen stemme i radiosendinger fra biler som kjører forbi, sier hun.

Hun forteller at NJ har fått sterke reaksjoner fra medlemmer som opplever å høre seg selv på radio eller se seg selv på TV mens de er ute i streik.

- Dette syns vi ikke er greit. Vi samler dokumentasjonen nå, men det virker som at NRK driver omfattende streikebryteri.

Streikebryteri

Fagerheim mener bruken av uorganiserte reportere og publiseringen av forhåndsinnspilte opptak er to sider av samme sak.

- Vi er ikke glad for at ting blir sendt i reprise - og vi er enda sintere for at ting blir publisert for første gang, sier hun, og fortsetter:

- Det aller verste eksemplet - og det mest åpenbare eksemplet på streikebryteri - er å erstatte journalister i streik med annen arbeidskraft i NRK. Vi vet at det blant annet skjer på lufta under 17. mai-produksjonen i morgen.

Hun forteller også at hun kjenner til tilfeller der NRK-ansatte har forlatt innspillingssett og gått ut i streik, for så å få arbeidsoppgavene sine overtatt av ledere. NRK og NJ er uenige om hvorvidt dette er streikebryteri.

- 17. mai-produksjonen hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten journalister som er organisert hos oss, og som nå er i streik. Så når de likevel gjennomfører den, bruker de annen arbeidskraft - for eksempel ledere - og det er her vi er uenige. Vi mener det er streikebryteri, sier Fagerheim.

Hun vil ikke kommentere Haddy N'Jie og Dennis Vareides valg om å jobbe som planlagt.

- Ufint og lite klokt

Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalistlag, forstår godt at noen journalister er sinte og frustrerte.

- Reglene er at man ikke skal erstatte journalister som er i streik - eller at noen andre skal gjøre de streikende journalistenes jobb, sier hun til Dagbladet.

Frantzen mener NRK bør være forsiktige når de bruker uorganiserte reportere for å kunne gjennomføre sendingene sine.

- Jeg tror NRK skal merke seg at de av deres ansatte som er ute i streik blir veldig sinte på arbeidsplassen sin når de ikke gjør kloke vurderinger. Det bør NRK tenke over. Vi skal jo jobbe sammen på et senere tidspunkt - ansatte skal tilbake på jobb - og da er det lurt å ha oppført seg ordentlig i en streikesituasjon. Det er dumt å lage dårlig stemning, sier hun.

Frantzen oppfordrer NRK til å være kloke med hensyn til hva de velger å publisere. Hun viser til at bruk arkivopptak og forhåndsinnspilte, upubliserte opptak kan føre til at det for publikum ser ut som at journalisten ikke er en del av streiken.

- Dette vekker irritasjon og frustrasjon. Det er ufint og lite klokt av NRK.

Frantzen understreker at NJ ikke har noen mulighet til å hindre NRK i å publisere opptak med streikende journalister.

- Men vi mener at de bør la være å sende det. Det er ikke ålreit for våre medlemmer. Vi ber NRK om å være smarte og kloke i disse vurderingene. Det er forskjell på hva som er lov og hva som er smart. Medlemmene våre opplever at disse tingene undergraver streiken. Jeg ber NRK opptre smart, sier hun.

- Godt innafor

Olav Nyhus, direktør ved juridisk avdeling ved NRK, er ikke enig i Fagerheim og Frantzens fremstilling.

- Vi tar til etterretning at NJ mener det er ufint å sende ferdigproduserte programmer og tidligere sendte programmer i reprise, men brudd på arbeidslivets spilleregler er det ikke, sier han til Dagbladet.

Nyhus mener det dreier seg om programmer journalistene allerede har fått betalt for å produsere, og som er finansiert med lisensbetalernes midler.

- Når det gjelder 17. mai-produksjonen så er det korrekt at vi setter inn en leder for én journalist som er i streik. Også dette mener vi er godt innafor spillereglene og det såkalte delegasjonsprinsippet. Det vil si at leder som har delegert arbeid til medarbeidere, selv kan utføre dette om medarbeideren går ut i streik.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Haddy N'jie og Dennis Vareide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media