«Julemorgen» på NRK

NRK dropper årelang tradisjon

«Julemorgen» har blitt sendt på NRK gjennom juletida i over 20 år. I år brytes tradisjonen.

ENDRES: «Julemorgen» har gått på TV siden 1997, men i år blir det bare én sending av programmet. Bildet er fra 2019, og med programlederne Matias Ignacio Alegría og Mathias Luppichini. Foto: NRK

ENDRES: «Julemorgen» har gått på TV siden 1997, men i år blir det bare én sending av programmet. Bildet er fra 2019, og med programlederne Matias Ignacio Alegría og Mathias Luppichini. Foto: NRK

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden 1997 har «Julemorgen» vært en del av NRKs julemeny, og mange barn har benket seg foran TV-en i juletida. Programmet har blitt sendt hver juleferie siden da, og mange husker kanskje fortsatt sangen fra programmet:

«Nå er det julemorgen! Alle barn må stå opp å gjøre seg klar! En deilig julemorgen, nå er det jul - og jul er det beste vi har!»

I 2019 og 2020 valgte NRK å gjøre endringer i sendeskjemaet, og sendte «Julemorgen» i helgene i advent.

Brytes

I år brytes derimot den 23 år lange tradisjonen.

Redaksjonssjef Joakim Vedeler bekrefter til Dagbladet at «Julemorgen» i år bare skal ha et program - på julaften med Morten Strand, kjent fra programmet «Gjør det sjøl», som programleder.

Bakgrunnen for at de velger å bare sende et program er fallende seertall.

- Barn ser i stadig mindre grad lineær tv. Over flere år har vi sett at publikum forsvinner fra sendinger som «Julemorgen»: Typiske lineær tv-programmer som «rammer inn» serier og filmer. Selv når vi de seineste åra har forsøkt å publisere programmene som valgbare episoder i strømmetjenesten, sier Vedeler til Dagbladet.

NY PROGRAMLEDER: Morten Strand har tidligere ledet programmet «Gjør det sjøl», og skal i år lede «Julemorgen» på julaften. Foto: NRK
NY PROGRAMLEDER: Morten Strand har tidligere ledet programmet «Gjør det sjøl», og skal i år lede «Julemorgen» på julaften. Foto: NRK Vis mer

Tilpasset strømmetjeneste

Han forteller at unntaket likevel er julaften der flere seere tar til skjermen for å se «Julemorgen». Derfor prioriterer de i år heller å lage juleinnhold bedre tilpasset en strømmetjeneste.

- Vi må bruke ressursene våre der vi best mulig treffer publikum, og det fører til et enklere «Julemorgen» enn tidligere år, sier Vedeler.

JULEKALENDER: Dette er nrk sin nye julekalender «Kristiania magiske tivolitheater». I hovedrollen har vi Lukas Langmyr Mabin (11). Video: NRK Vis mer

Han sier de likevel forstår at det er leit for barna som har gledet seg til «Julemorgen», og tradisjonen som følger med.

- Vi håper barna vil få julestemning av å besøke strømmetjenesten vår hver dag hele desember, og gleder oss til å levere et fantastisk «Julemorgen» på julaften, sier Vedeler.

Vedeler sier det er lite sannsynlig at NRK vil sende mer «Julemorgen» neste år enn de gjør i år.

- Vi ser at vi gir et bedre tilbud til publikum ved å prioritere ressursene våre annerledes, sier Vedeler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer