NRK dropper suksess: - En svekkelse

Seersuksesser er strøket ut, og inn kommer bakekonkurranse, quiz og «Demenskoret». - Kan se ut som de mister litt tak på lørdagskvelden, sier TV-ekspert om NRK TVs vårprogram.

BORTE: NRK-seerne må vente helt til høsten for mer «Alle mot 1». Her ved Selma Ibrahim, Selda Ekiz og Thomas Engeset. Foto: Esten Borgos/NRK
BORTE: NRK-seerne må vente helt til høsten for mer «Alle mot 1». Her ved Selma Ibrahim, Selda Ekiz og Thomas Engeset. Foto: Esten Borgos/NRK Vis mer
Publisert

Når NRKs vårsesong ruller i gang over TV-skjermer i det ganske land, er det uten folkekjære programmer som «Alle mot 1» og «Kåss til Kvelds».

Familier som har benket seg foran TV-en, får derimot servert «Bakemesterskapet», «Demenskoret» og dramaserien «Cammo».

- Det ser dårligere ut ved første øyekast, at to store etablerte konsepter går ut og ikke erstattes umiddelbart med noe, slik jeg kan se, sier TV-ekspert Morten Wiberg til Dagbladet.

I februar i fjor forklarte redaksjonssjef for «Kåss til Kvelds», Vivi Stenberg, til VG at det var på grunn av statsbudsjettet at programmet måtte legges ned.

- Helgetilbudet er ikke skjermet for det, sa hun.

Mange reagerte på at programmet, som i snitt tiltrakk seg over 500 000 seere per episode, ble tatt av skjermen. Kringkastingsrådet mottok flere klager, og det ble opprettet en underskriftskampanje for å få programmet tilbake - uten hell.

Nå har fasiten for årets TV-vår kommet, og Wiberg er ikke overbevist.

Les svaret til NRK lenger nede i artikkelen.

SVEKKET: TV-ekspert Morten Wiberg mener NRK mister taket om lørdagskvelden. Foto: Dentsu
SVEKKET: TV-ekspert Morten Wiberg mener NRK mister taket om lørdagskvelden. Foto: Dentsu Vis mer

- En svekkelse

For at NRK skal være relevant for et bredt publikum hver dag, er det viktig med sjangerbredde i innholdet, skriver NRK i sitt allmennkringkasterregnskap for 2019.

Videre skriver de at det er tydelig behov for å kunne samle familien i helgene - og trekker fram «Alle mot 1» som eksempel på program som gjør dette.

Wiberg mener mangelen på flere etablerte konsepter er en svekkelse, og at innsparinger kan være grunnen.

- Du kan ikke sammenlikne «Demenskoret» med «Alle mot 1», det passer bedre en søndag kveld enn lørdag, sier han, og fortsetter:

- «Bakemesterskapet» kan være underholdende nok, men det kommer jo også an på hvem som er deltakere. De framstår svekket på lørdagen sammenliknet med tidligere.

SJOKK-HUMOR: Folk både hyller og slakter NRK sin nye humor-satsing «Gauteshow». Reporter: Emma Dalen. Video: NRK. Vis mer

Han legger til at NRK har lang tradisjon med å lage lørdagskonsepter, og mener programmet kan passe for familien.

- Oppfyller de samfunnsoppdraget sitt med å være samlende for hele familien?

- Det gjør de på sett og vis, men det kan se ut som de en kort periode mister tak om lørdagskvelden.

- Det som er ulempen for NRK er å gi fra seg lørdagen de har hatt sterkt grep om i mange år. Det åpner for at spesielt TV 2 får muligheten til å ta over noe av den samlende faktoren.

TILBUD/ETTERSPØRSEL: NRK mener de leverer et sterkt TV-tilbud denne våren. Her fra hovedkontoret på Marienlyst i Oslo. Foto: NTB
TILBUD/ETTERSPØRSEL: NRK mener de leverer et sterkt TV-tilbud denne våren. Her fra hovedkontoret på Marienlyst i Oslo. Foto: NTB Vis mer

NRK: - Et godt tilbud

Dagbladet har forelagt kritikken fra Wiberg for NRK.

TV-sjef i NRK, Anniken Næss, opplyser at «Bakemesterskapet» er NRKs store lørdagssatsing for familien denne våren, og at dette går inn i stedet for «Alle mot 1», som kommer tilbake til høsten.

Når det gjelder hva som skal underholde på NRK i helgene framover, nevner hun blant annet publikumssuksessen «Demenskoret», dramaserien «Cammo» og et variert humortilbud.

- Så vi mener vi har et sterkt tilbud. Dette betyr på ingen måte en innsparing, tvert imot, sier Næss til Dagbladet.

Hun peker dessuten på hvordan NRKs TV-tilbud strekker seg utover det som går på lineær TV, og at de skal ha et tilbud som når alle grupper.

- Vi mener at det å vurdere NRKs helgetilbud og lørdagstilbud bare etter det lineære tilbudet lørdag kveld alene kan bli for snevert.

Næss tror at vårens lørdagstilbud, med det hun beskriver som en sterk innholdspakke, vil kunne samle mange. Samtidig er ikke NRK skånet for den utviklingen som skjer på strømmemarkedet, understreker hun.

Samtidig som noen fremdeles sverger til lineær TV, forteller hun at stadig flere ser programmer når det passer dem i NRK TV.

- Selv om det er blitt vanskeligere å samle folk i et fragmentert TV-landskap, så er det fortsatt målet for NRK.

- Hvordan mener dere at dere er rustet i lørdagskonkurransen mot TV 2 («Kompani Lauritzen», «Familiekoden») og TV Norge («Alle mot Alle», «16 Ukers Helvete», «71 Grader Nord»)?

- Det er bra at publikum har mye godt innhold å velge i på flere kanaler. Vi mener vi også har komponert et godt tilbud, både i strømming i NRK TV og lineært.

FEIL: Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen får ikke tilskuddet fra regjeringen til å stemme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FEIL: Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen får ikke tilskuddet fra regjeringen til å stemme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Får det ikke til å stemme

I statsbudsjettet for 2024 er NRK tildelt 6, 443 milliarder kroner.

Det representerer en økning på 3,6 prosent, og er ifølge regjeringen en videreføring av 2023-tilskuddet, justert for pris- og lønnsvekst.

- Regjeringen mener NRK blir kompensert for pris- og lønnsveksten. Dette får vi ikke til å stemme, sa kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen til Medier24 da forslaget ble lagt fram.

RYKTESTORM: Lørdag 13. januar skal blant andre Margaret Berger og Myra opptre i den første delfinalen i MGP. Totalt 18 artister kjemper om plass i finalen i Trondheim spektrum, men spekulasjonene hagler: Venter vi på flere «gjester»? Like etter årets artistslipp starta spekulasjonene Vis mer

Forrige uke gikk økonomidirektør i NRK, Andreas Norvik, hardt ut mot bevilgningene i bransjeavisa Journalisten.

Ifølge han er NRK underkompensert med rundt 300 millioner kroner de siste fire åra. Det går utover statskanalens tilbud, vedgår han.

- Vi må ta det inn i våre planer, og det vil handle om å kutte aktivitet. Dessverre påvirker det tilbudet til publikum. Vi har blitt færre ansatte hvert år de siste sju-åtte åra, og det kommer til å fortsette.

Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, Erlend Hanstveit, sier til Journalisten at han er uenig i at NRK er underkompensert i årets budsjett.

Han svarer ikke på påstanden om NRK er underkompensert med 300 millioner de siste fire åra.