Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK, du lyver!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK1S SERIE «Drømmen om Norge», sponset av Norge 2005, hevder å fortelle om 150 års norsk kulturhistorie. Den viktigste kulturen som er skapt og ført videre opp gjennom tidene, er den som hele folket har bidratt til. Fram til begynnelsen av 1900-tallet var de aller fleste nordmenn bønder, de utgjorde det store bondesamfunnet. I 1. episode om tida 1850- 1870 dannet bøndene bare et bakteppe, som den sjarmerende programlederen avfeide med effektiv ironi.

Her så vi fjollete, kopete, skitne og dårlig kledte bønder, ei flirende brur som lå i låvehalmen sammen med en fremmedkar (vår sjarmør) natta før hun skulle gifte seg, og en felespiller som spilte falsk. Vi hørte om «et lutfattig land», «en ung nasjon», «nasjonalisme importert fra Tyskland», og vi møtte en manipulerende Bjørnson, som så hvilket uverdig liv bøndene levde, og skulle misjonere overfor dem med bondefortellingene sine - han ble lett gjennomskuet og satt på plass av vår sjarmør, som trolig kom rett fra cafélivet på Grünerløkka, der han må ha lært den ironiserende bondeforakten.

IKKE ETT ORD om at dette var et gammelt bondesamfunn, som hadde utviklet en formsans i atferd og skikker som langt overgikk det vi opplever i dagens norske samfunn, at bøndene var gløgge og tilpasningsdyktige, slik økonomi-historikere har påvist i mange år nå, ikke ett ord heller om grunnloven av 1814, om den utbredte stemmeretten i Norge sammenlignet med andre land, om formannskapslovene av 1837 som banet veien for det kommunale selvstyret, ei heller om trykke- og ytringsfriheten eller om det stadig større samfunnsengasjementet i foreninger, kirke og politikk.

I neste episode fikk vi blant annet «vite» at halvparten av nordmennene emigrerte til Amerika. Ja, det var mange som utvandret, men dette var et totalt feilaktig regnestykke - andelen var langt lavere. Men regnestykket passer vel godt til påstanden om det lutfattige landet, som i 1870 faktisk hadde større inntekt regnet per individ enn Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!