REAGERER PÅ UTLYSNING: Norsk filmforbund har de siste dagene fått mange henvendelser om en stillingsutlysning fra NRK. Foto: NTB Scanpix
REAGERER PÅ UTLYSNING: Norsk filmforbund har de siste dagene fått mange henvendelser om en stillingsutlysning fra NRK. Foto: NTB ScanpixVis mer

NRK endret stillingstekst etter kjeft: «Skandaløst», «vanvittig», «tragisk»

- Vi vil ikke at folk skal misforstå eller oppfatte det slik at vi driver med utnyttelse av folk, sier P3s tv-sjef.

Norsk filmforbund har de siste dagene fått mange henvendelser om en stillingsutlysning fra NRK, forteller forbundsleder Sverre Pedersen til Dagbladet.

«Produksjonsassistent med ansvaret for casting og kostyme til dramaserie i P3.», sto det opprinnelig i tittelen til NRK-utlysningen.

FØR ENDRING: Denne utlysningen fikk mange til å reagere. Foto: Skjermdump / Facebook
FØR ENDRING: Denne utlysningen fikk mange til å reagere. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer

Reaksjonene lot ikke vente på seg. En produksjonsassistent er lavest lønnet og lavest på rangstigen i en tv- og filmproduksjon, men inntrykket utlysningen først ga, var at NRK også ønsket at produksjonsassistenten hadde et betydelig meransvar utover stillingen, som både kostyme- og castingansvarlig.

- Ingen grense

Casting og kostyme i film- og tv-produksjoner er vanligvis fulltidsstillinger med egne og kvalifiserte fagfolk. Lønningene er dermed også høyere enn for en produksjonsassistent.

Mange så derfor utlysningen i lys av NRKs innsparinger og effektivisering, og reagerte med vantro: «Skandaløst», «vanvittig», «tragisk» og «er dette lov?», er noen av reaksjonene fra bransjefolk og andre på Facebook.

Norsk filmforbund sparer ikke på kruttet når Dagbladet tar kontakt om den opprinnelige utlysningen:

- Det finnes tilsynelatende ingen grense for hvor grov utnyttelse NRK er villig til å legge opp til, skriver forbundsleder Sverre Pedersen til Dagbladet.

- Har endret for å rydde opp

Fungerende tv-sjef i NRK P3, Nora Ibrahim, tilbakeviser kritikken fra Pedersen på det sterkeste. Hun sier torsdag at det hele baserer seg på en misforståelse. Etter at det kom kritikk og kjeft etter at utlysningen ble publisert forrige helg, ble stillingsannonsen mandag endret til «Casting og kostymemedarbeider til dramaserie i P3», ifølge Ibrahim.

- Vi vil ikke at folk skal misforstå eller oppfatte det slik at vi driver med utnyttelse av folk. Det stemmer ikke. Vi har endret utlysningsteksten for å rydde opp. Denne personen skulle aldri ha det fulle ansvaret for kostyme og casting, men bistå, sier hun.

- Dette handler ikke om å spare penger. Dette er liten produksjon og den vi søker skal jobbe tett med resten av redaksjonen. Castingen av de sentrale rollene er allerede langt på vei og nesten ferdig når denne skal personen begynne, fortsetter Ibrahim.

- Lavere forventninger

Serien de lager og trenger folk til beskrives av tv-sjefen som «et realistisk ungdomsdrama med lite budsjett».

- Forventningene er deretter. Vi forventer ikke det samme av personen som i store dramaproduksjoner. Det er for eksempel ikke like mange skift her som i store serier, sier Ibrahim og fortsetter:

- Forventningene til ansvarsoppgavene speiler stillingens omfang, og jeg mener at det for alle parter er mer hensiktsmessig i en liten dramaproduksjon som denne at det er en person i full stilling som kan jobbe over tid med flere ting, enn å hyre på tre personer som skal jobbe deltid.