Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK er dyrest i Europa

Ingen statlige medier i Europa tar mer penger ut av lommebøkene til folk enn NRK. Kringkastingssjefen skylder på høye norske priser.

DYREST I KLASSEN: NRK-sjef tar mer penger ut av folks lommebok enn noen annen kringkastssjef i Europa.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
DYREST I KLASSEN: NRK-sjef tar mer penger ut av folks lommebok enn noen annen kringkastssjef i Europa. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): NRK er Europas dyreste statlige mediehus, trolig også verdens dyreste. Det viser tall fra EBU, den europeiske kringkasterunionen, som Dagbladet har fått tilgang til. 

Ingen annen allmennkringkaster koster hver enkelt lisensbetaler mer penger enn den norske, kommer det fram av tallene.

Rapporten, som dekker hele 2013, er EBUs ferskeste på området. Tall for ifjor er enda ikke tilgjengelig, men ettersom NRK-lisensen gikk opp i 2014, er det lite trolig at situasjonen har endret seg til fordel for din lommebok. 

Verdens dyreste? Dagbladet har tidligere skrevet at NRK-lisensen er nesten doblet på 10 år og at kulturminister Thorhild Widvey nå vurderer å fjerne lisensen helt. Stortingspolitikere har i vinter åpnet for egen NRK-skatt og singelrabatt på lisensen i sitt arbeid med å reformere statskanalen. 

Hver eneste norske lisensbetaler er ifølge EBU-rapporten ute med 25 euro, eller 195 kroner i måneden. Til sammenligning betaler en danske 138 kroner i måneden for Danmarks Radio, mens svenskene må ut med kun 112 kr per måned for å ha sitt SVT.

Alle tall er oppgitt i norske kroner, og regnet ut ved hjelp av DNBs kursgjennomsnitt for 2013 og EBUs rapport.

Gjennomsnittet for alle EU-land ligger på beskjedne 59 kroner per innbygger per måned. NRK troner desidert øverst på EBUs europaoversikt. Neste land på lista er miniputten San Marino og alpelandet Sveits. 

- Meningsløs sammenligning Det betyr at Norge er det statlige mediehuset i Europa som tar mest penger ut av lommebøkene til befolkningen den skal betjene.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fnyser av EBU-tallene Dagbladet presenterer for ham. 

- Tallene viser en realitet, men sammenligningen er meningsløs. Kostnadsnivået må tas i betraktning. NRK tåler sammenligning med enhver allmennkringkaster, sier Eriksen og viser til at Norge har Europas nest høyeste kostnadsnivå etter Sveits.

- Alt er dyrt i Norge. Vin, mat, aviser, hva som helst. En journalistlønn i Dagbladet er også langt høyere enn en journalistlønn i svenske Aftonbladet, legger NRK-sjefen til. 

Tallenes tale Men tall fra Eurostat viser at forklaringen til NRK-sjefen ikke forteller hele sannheten.

AVSLØRT: Tabellen i EBUs rapport viser at ingen europeere betaler mer til sin statskanal enn nordmenn. Foto: Skjermdump
AVSLØRT: Tabellen i EBUs rapport viser at ingen europeere betaler mer til sin statskanal enn nordmenn. Foto: Skjermdump Vis mer

For selv om det er riktig at Norge har Europas nest høyeste prisnivå, står ikke NRK-lisensen i stil med det generelle kostnadsbildet i Norge. Kort fortalt; tallene fra Eurostat viser at NRK fremdeles er dyrest, selv når vi kontrollerer for de relativt høye norske prisene. 

Det generelle prisnivået i Norge er 11 prosent høyere enn i Danmark, og 19 prosent høyere enn i Sverige. Men til sammenligning er lisensavgiften i Norge 41 prosent dyrere enn danskenes, og hele 74 prosent høyere enn Sveriges lisens. 

Konfrontert med tallene Dagbladet har henta inn, sier Thor Gjermund Eriksen følgende:

- Tallene må settes inn i en sammenheng. Eksempelvis er lisensen lavere i Sverige, men de er nærmest dobbelt så mange mennesker. Så er det viktig å huske på at andre også får betydelige inntekter fra kommersiell virksomhet, sier Eriksen, som minner om den vanskelige geografien i Norge og sperrene NRK har på kommersiell drift. 

Widvey: - Økning større enn prisstigning Thorhild Widvey kommer ikke NRK-sjefen i forsvar. Hun sier det er åpenbart at statskanalens inntekter har økt mer enn prisstigningen.

- De siste årene har NRKs samlede lisensinntekter økt langt mer enn prisstigningen. I samme tidsrom har andelen redaksjonelle medarbeidere økt hos NRK, mens den har gått ned i avisene, sier kulturministeren til Dagbladet.

- Regjeringen ønsker rammevilkår som både bevarer et sterkt NRK og samtidig skaper rom for virksom konkurranse i den private mediesektoren. Det er viktig for oss at befolkningen får god og mangfoldig informasjon fra en rekke ulike stemmer, legger hun til. 

Frp: - For høyt - Jeg kan vel ikke si jeg er overrasket, men tallet er absolutt for høyt etter Frps oppfatning. Vi mener NRK burde konsentrere virksomheten sin om kringkasting, og ikke drive for eksempel en lisensfinansiert nettavis i konkurranse med aktører som må ordne finansene sine gjennom det ordinære markedet, sier Ib Thomsen, mediepolitisk talsmann for Fremskrittspartiet.

Han sier Frp vil ta med seg disse tallene videre inn i arbeidet rundt å reformere NRK. Thomsen gikk i vinter ut i Dagbladet og ba kulturministeren gjøre NRK kjedeligere.

- Disse tallene er svært relevante for det videre arbeidet vårt. Jeg ser frem til debatten om NRK og har store forventninger til departementets gjennomgang, sier Thomsen.

AP: - Dyrest, men også best - NRK er kanskje verdens dyreste allmennkringkaster, men samtidig kanskje også verdens beste allmennkringster, sier Arild Grande (Ap).

Han er mediepolitisk talsmann for partiet, og sier vi må akseptere kostnadsnivået til NRK, tatt i betraktning av alle oppgavene politikerne har pålagt statskanalen.

THORHILD WIDVEY: Kulturminsteren skal evaluere NRK i løpet av våren 2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
THORHILD WIDVEY: Kulturminsteren skal evaluere NRK i løpet av våren 2015. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når NRK koster såpass mye å drive, så skal også brukerne sitte igjen med følelsen av å få et godt produkt. Der setter NRK nesten verdensrekord i tilfredshet, sier Grande og legger til:

- Men vi vet at NRK arbeider veldig for å redusere kostnadene sine fordi de er pålagt en stor spareplan av regjeringa. Det vil nok publikum etter hvert merke i tilbudet. Kvalitet koster, avslutter Grande og minner om at oppslutningen rundt NRK og lisensen knapt har vært større i det norske folk. 

Ekspert: - Mange syntes NRK er dyrt TV- og radiosjef i mediebyrået Carat, Morten Wiberg, er ikke overrasket over at den norske kringkasteren er dyrest i Europa. Ifølge ham er høyt kostnadsnivå ensbetydende med høy pris for forbruker.  

- Alt er dyrere i Norge. Vi er dyrere på alle medietjenester, så det er ikke unaturlig at vi også er dyr på kringkasting. I tillegg er lønninger høye, så det er naturlig at det også koster mye å holde NRK i drift. De har mange ansatte, sier Wiberg til Dagbladet.

Han legger til at NRKs posisjon som allmennkringkaster i Norge muligens står sterkere enn i de andre landene. Kanalen har for eksempel rundt 40 prosent markedsandel på all TV-titting.  

- Det har nok også en sammenheng med at tilbudet deres favner bredt. Men det er ikke tvil om at mange synes NRK er for dyrt fordi de ikke er interesserte i å ha kanalen, sier Wiberg og legger til:  

- Hvis man hadde privatisert, hadde man helt sikkert klart å effektivisere. Da kunne det også blitt rimeligere, men slik er det med alt.

IB THOMSEN: Frps Thomsen hilser på Hadia Tajik før en debatt på DBTV.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
IB THOMSEN: Frps Thomsen hilser på Hadia Tajik før en debatt på DBTV. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
ARILD GRANDE: Mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.
Foto: Berit Roald / Scanpix
ARILD GRANDE: Mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer