Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  NRK er som Hitler

Arne Bendiksen (80) mener NRK dreper norsk musikkultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med kommersielle kanaler som P4 og Kanal24 opererer NRK P1 og P3 med såkalt «formattering», det vil si forhåndsbestemte, elektroniske spillelister som avgjør hvilke låter som spilles.

-  NRK benytter et mye mer effektivt sensurverktøy enn det Hitler hadde, mener Arne Bendiksen.

-  Under krigen kunne vi ikke spille amerikansk musikk, men det var jo så mye annet vi kunne spille. Men NRK forbyr nå sine medarbeidere å spille annet enn de tretti platene som står på spillelisten.

I dokumentaren «En tjuagutt i norsk musikkhistorie» som sendes på TV2 i kveld, sier musikkprodusenten, komponisten og tekstforfatteren at NRK utøver bedre sensur enn det Hitler og Stalin gjorde.

-  NRK utsletter norsk musikkkultur, mener Arne Bendiksen.

-  De utnytter verken programledernes musikkompetanse, eller arkivet sitt på nesten en million norskproduserte opptak som ikke finnes andre steder. Det er greit at de kommersielle kanalene gjør det, men NRK er statseid og burde ha forpliktelser.

Minner

En av konsekvensene av formatteringen er ifølge Bendiksen at en million norske pensjonister knapt får høre musikken de liker.

MISFORNØYD: Musikkprodusent, komponist og tekstforfatter  Arne Bendiksen (80) mener dagens radiosendinger hos NRK er ren sensur. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MISFORNØYD: Musikkprodusent, komponist og tekstforfatter Arne Bendiksen (80) mener dagens radiosendinger hos NRK er ren sensur. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

-  Hele spekteret av norsk kulturarv blir ikke spilt, fordi den gamle musikken ikke passer inn i formatet. Det er naturlig at P1 spiller gammel musikk, både for dem som har dette som minner, og for de yngre som trenger å vite hvor dagens musikk kommer fra. Det handler om å utvide lytternes horisont, og gjøre dem tolerante overfor mange sjangere.

D for dement

-  Men er det ikke naturlig at våre besteforeldres favoritter spilles mindre enn den nye musikken?

-  Jo, og NRK skal spille ny musikk. Men de har tre kanaler og bør finne plass til det gamle også. Før var det ikke forbudt å spille eldre musikk, mener Bendiksen, som foreslår for P1 at de i tillegg til sine A-, B- og C-spillelister oppretter en D-spilleliste, der D står for dement.

-  Til bruk om formiddagen, når det ikke sjenerer noen.

Musikksjef i P1, Per Ole Hagen, mener bruken av spillelister styrker mangfoldet i kanalens musikktilbud.

Forsvarer spillelistene

-  Før vi begynte å formattere, ble gjerne de samme låtene spilt i flere programmer på rad, forteller han.

-  En programleder sliter ofte med å komme på ny musikk hele tiden, og ender opp med å overspille de nyeste låtene, eller snu bunken med sine egne favoritter. Og vi vet at andelen musikk med norsk tekst går ned hvis programlederne får velge musikk selv.

P1 opererer med formattert musikkprofil på hverdager fram til kl. 22.00. I helgene styrer spillelistene musikken i Nitimen, men ikke i andre programmer.

-  I spesialprogrammene utnytter vi kompetansen vi sitter på. Finn Bjelke er sjefen for musikken i «Herreavdelingen», forklarer Hagen.

-  Men medarbeiderne i «Ukeslutt» er ikke ansatt for sin musikkompetanse, og må få bruke tid og krefter på det de egentlig er flinke til, nemlig aktualitetsstoff.

Hagen mener flere P1-programmer bruker arkivet flittig, og peker på at den nye kanalen NRK Gull, som foreløpig bare er tilgjengelig på nettet og via DAB-radioer, spiller mye gammelt stoff.

- FORHÅNDSBESTEMT ER BEST mener Musikksjef i P1, Per Ole Hagen. Ifølge ham gir det det bredeste tilbudet til lytterne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!