«Atlantic Crossing»

- NRK er ute av kontroll

Historiker Tor Bomann-Larsen har takket ja til å stille i NRKs klageinstans, Kringkastingsrådet.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag må NRKs dramasjef Ivar Køhn, serieskaper Alexander Eik og manusforfatter Linda May Kallestein svare på beskyldninger om historieforfalskning rettet mot storserien «Atlantic Crossing» i Kringkastingsrådet.

En av Norges aller fremste historiske eksperter på kongehuset, Tor Bomann-Larsen, møter også opp i NRKs klageinstans. Der skal han utdype kritikken han kom med forrige uke.

- NRK er ute av kontroll. De mangler tilsynelatende kontroll både på sine egne millioner og egne intensjoner. At det fortelles mye rart om krigen er en ting, men at statskanalen produserer det for enorme summer er ikke bra. Det er alvorlig for dem, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

- Må rydde opp

Historikeren sørget for nasjonal debatt etter at han ga krigsserien «Atlantic Crossing» det glatte lag for seriens framstilling prinsesse Märtha og hennes betydning for krigens gang. Han mener at serien tar seg så store friheter at det er pinlig at «Atlantic Crossing» skal vises i utlandet.

- At jeg møter opp i Kringkastingsrådet er en selvfølge, og jeg setter pris på at de spør. Etter min mening har NRK en stor sak å rydde opp i her, sier Bomann-Larsen, og sikter til «fake history»-begrepet han introduserte forrige uke.

- Slik jeg forstår dramasjef Ivar Køhn, mener han at de ikke vil bidra til historieforfalskning og at NRK bygger på fakta i sine produksjoner. Da har de noe å stå til rette for, for jeg mener at det er greit dokumentert at de ikke gjør det, fortsetter eksperten.

- Stille dem til ansvar

- Hva er målet ditt med å stille i Kringkastingsrådet?

- Jeg vil forsøke å stille NRK til ansvar for å produsere og eksportere falsk historie. Norge plasseres i begivenhetens sentrum og det er feil, sier Bomann-Larsen.

Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, er forelagt kritikken i denne saken. Han ser fram til å stille opp i Kringkastingsrådet.

- Uttalelsene til Bomann-Larsen får stå for hans regning. Det blir fint å møte i Kringkastingsrådet onsdag å diskutere drama som fiksjon. Jeg skal blant annet legge fram hvordan vi har vurdert serien, sier Køhn til Dagbladet.

- Jeg mener vi er godt innenfor det vi må akseptere av fiksjonen, legger han til.

I går var det duket for episode fem i «Atlantic Crossing». Den heter «Tomme løfter» og handler blant annet om en gruppe hardt pregede norske krigsseilere som får bo i kronprinsesse Märthas residens, Pooks Hill, i Washington D.C.

VELDEDIG ARBEID: I NRKs ukentlige faktasjekk av dramaserien forklares det at kronprinsessen tok inn krigsseilere. Skjermdump: NRK
VELDEDIG ARBEID: I NRKs ukentlige faktasjekk av dramaserien forklares det at kronprinsessen tok inn krigsseilere. Skjermdump: NRK Vis mer

- Fant veien til Pooks Hill

I NRKs ukentlige faktasjekk av dramaserien forklares det at kronprinsessen tok inn krigsseilere.

- Flere kilder har beskrevet at norske sjømenn og krigsflyktninger søkte og fikk hjelp av prinsesse Märtha. Mange av dem fant veien til hennes hjem Pooks Hill, hevder NRK, som henviser til et avsnitt av boka «Kvinner blant konger» av Trond Norén Isaksen:

«Märtha holdt åpnet hus for norske soldater og andre som arbeidet for de alliertes sak, høy som lav. Iblant kom det busslaster med sårede norske sjømenn, og Märtha lot nordmenn på gjennomreise uten noe sted å tilbringe natta, å sove på Pook’s Hill»

- Adjø til fakta

Tor Bomann-Larsen hevder på sin side at krigsseilere ikke bodde i residensen til Märtha.

- Märthas hjem var en residens for kronprinsessen, men aldri noe feriested for krigsseilere. Det har aldri skjedd. Det er et påfunn som passer inn i det falske bildet de forsøker å tegne, og er fri dikting. Problemet er fortsatt ikke at de dikter, men at de dikter på historisk grunn. Hele serien er et adjø til fakta, sier han.

- Urimelig ordbruk

Serieskaper og regissør i produksjonsselskapet Cinenord, Alexander Eik, har hele veien bestridd kritikken om historieforfalskning fra Tor Bomann-Larsen. De viser til at serien er en fiksjonsproduksjon som er inspirert virkelige hendelser, ikke en dokumentar.

- Det er trist å se den urimelig harde ordbruken i debatten rundt «Atlantic Crossing», skrev Eik og manusforfatter Linda May Kallestein i en kronikk publisert i Dagbladet forrige uke.

I arbeidet med serien har Eik og Kallestein studert Märtha metodisk og grundig over flere år, informerer de. De har også «brukt de fleste kjente kilder, i tillegg til å finne nye.».

- Blant annet har vi snakket med barnebarna til president Roosevelt og andre førstehåndskilder, skriver serieskaperne, som viser til NRKs ukentlige faktasjekkartikler for utdypning av hva som er fakta og fiksjon i serien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer