Kringkastingsrådet

NRK får krass kritikk

NRKs musikkprofil er for dårlig, mener flere medlemmer av Kringkastingsrådet.

KRITIKK: Det var bred enighet om at NRKs musikkprofil er for dårlig under torsdagens møte i Kringkastingsrådet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRITIKK: Det var bred enighet om at NRKs musikkprofil er for dårlig under torsdagens møte i Kringkastingsrådet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

NRKs musikkprofil har lenge vært kritisert og debattert, av utøvere, opphavere, musikkorganisasjoner, media så vel som publikum. Norsk Komponistforening klaget inn statskanalen til kringkastingsrådet for det de mener er en svekket musikkprofil.

Torsdag ble saken tatt opp i rådet.

Kritikken går i korte trekk ut på at NRK ikke oppfyller sitt eget oppdrag, og at statskanalen har sluttet å prioritere musikk. Under dagens møte presenterer Karlstrøm tre punker hvor han mener NRK er for dårlige:

  • NRK sørger ikke for bredde og mangfold i musikkinnholdet.
  • Norske opphavere får ikke spillerom.
  • Redaksjonelt innhold om musikk er borte.

- Spiller ikke norsk musikk

I NRK-plakatens paragraf 17 står det:

«NRK skal formidle norsk kultur og en bred variasjon av norske kunstuttrykk fra mange ulike kunstnere, uavhengige miljøer og kulturinstitusjoner. NRK skal formidle norsk musikk, film og drama og stimulere norske produksjonsmiljøer.»

Komponistforeningen trekker fram flere eksempler på hvor NRK feiler. Blant annet har foreningen kartlagt hvor mye ny norsk musikk som spilles i NRK. Grafen viser at andelen er lav.

KLAGET INN: Norsk Komponistforening og deres styreleder Jørgen Karlstrøm klaget inn NRKs musikkprofil til Kringkastingsrådet. Foto: Norsk Komponistforening.
KLAGET INN: Norsk Komponistforening og deres styreleder Jørgen Karlstrøm klaget inn NRKs musikkprofil til Kringkastingsrådet. Foto: Norsk Komponistforening. Vis mer

- Det spilles omtrent ikke ny norsk musikk på P2. På NRK Klassisk er nivået like lavt som på NRK Nyheter, og på NRK mp3 er andelen mye lavere enn det man skulle forvente, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Komponistforeningen.

- Denne saken handler i bunn og grunn om hva NRK skal være framover, sier Karlstrøm avslutningsvis.

Professor Erling Gulbrandsen ved Institutt for musikkvitenskap på UiO ytrer liknende bekymring i Kringkastingsrådet.

Han mener at lytterne er langt mer allsidige enn det NRK tror, og at det ikke er behov for egne sjangerkanaler, som NRK Jazz og NRK Klassisk. I tillegg påstår Guldbransen at NRK paniske etter å tiltrekke seg yngre lesere og lyttere. Han mener det er grunnen til at kanalen har sluttet å prioritere musikkjournalistikk, og at fokuset er på klikk.

SKAPTE REAKSJONER: NRK Supers program «Superkroppen» har blitt klaget inn til Kringkastingsrådet. Torsdag 11. mars ble NRK frikjent. Video: NRK. Vis mer

- Dette har plaga meg lenge

Samtlige av rådsmedlemmene er enig i Komponistforeningens kritikk.

- Dette har plaga meg lenge. Jeg har NRK på øret og ser på NRK hele døgnet. Jeg elsker NRK. Men det som har skjedd er at alt er utformet som om det skulle vært en jukeboks. I dag hører man ikke engang lokale artister på distriktssendingene. Jeg synes NRK bør kaste opp kortene og tenke nytt, og ikke gjøre som alle andre, sier rådsmedlem Tover Karoline Knudsen.

Hun får medhold fra rådets nestleder, Torgeir Uberg Nærland.

- Jeg har problemer med NRKs forståelse av musikkmangfoldet. NRK svarer et fragmentert publikum med ytterligere fragmentering. Det er ikke svaret. Jeg støtter klagerne i at vi må ha en diskusjon om hva slags rolle NRK skal ha i promoteringen av musikkmangfold, sier Nærland.

Med fragmentering refererer han til opprettelsen av ulike sjangerkanaler som NRK Jazz og NRK Klassisk, og påstår at disse musikksjangrene ikke lenger spilles på de største kanalene.

Andre rådsmedlemmer mener at NRK ikke gjør en god nok jobb i utfordre lytternes musikksmak, og at låtene som spilles er av kommersiell art.

Ser forbedringspotensial

Mediedirektør Øyvind Lund i NRK anerkjenner at kanalen har forbedringspotensial, men er ikke enig at NRK ikke oppfyller sitt oppdrag.

- Vårt oppdrag blir vurdert hvert eneste år. NRK har ikke fått anmerkninger de siste åra på vår musikkprofil, og vi er nødt til å forholde oss til vår tilsynsmyndighet, sier han.

NRKs radiosjef, Cathinka Rondan, mener at NRKs hovedutfordring er at NRKs musikkjournalistikk ikke blir godt nok kommunisert på sosiale medier.

- Der skal vi bli bedre. Men vi mener at vi gjør mye bra for norsk og samisk musikk, sier Rondan.

Både rådsleder Julie Brodtkorb og Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen understreker at ikke har fått noen anmerkninger for sin musikkprofil i medietilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer