NRK får kritikk for Brennpunkt-dokumentar om dødshjelp

NRK-dokumentar følgte dødssyk kvinne til siste åndedrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pressens Faglige Utvalg (PFU) gir NRK kritikk for Brennpunkt-programmet «Den siste reisen», som handlet om en kvinne som dro til Sveits for å avslutte livet sitt.

NRK-dokumentaren fulgte den dødssyke kvinnen til siste åndedrag.

Flere klaget på dokumentaren og mente at NRK bidro til å øke risikoen for flere selvmordshandlinger. Utvalget hadde mottatt flere klager på dokumentaren, blant annet fra Rådet for legeetikk, Rådet for sykepleieetikk og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging.

Klagerne mener dokumentaren bryter med punktet i Vær varsom-plakaten som sier at mediene skal være varsom ved omtale av selvmord. Utvalget var delt, men et flertall på fire konkluderer med at NRK har «opptrådt kritikkverdig», melder Medier 24.

Gitt filmens svært alvorlige tema, og usikkerheten knyttet til mulig smitteeffekt, mener utvalget at NRK kunne utvist en noe større varsomhet i formidlingen av handlingsforløpet eller på annen måte forsikret seg om at siste setning i plakatens punkt 4.9 var ivaretatt.

Utvalget mener likevel at programmet er innenfor det presseetisk akseptable, står det i uttalelsen fra PFU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.