Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernekamp NRK

NRK får kritikk i Kringkastingsrådet for Trump-harselas under «Stjernekamp»

NRKs stikk til Donald Trump under «Stjernekamp» får kritikk for å være idiotisk, unødvendig og spesielt i et program som ikke er satirisk. 

TØFF I TRYNET: Under Nicoline Berg Kaasins framføring av Green Day-låta «American Idiot» klippet NRK inn bilder av den omstridte presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Skjermdump / NRK 
TØFF I TRYNET: Under Nicoline Berg Kaasins framføring av Green Day-låta «American Idiot» klippet NRK inn bilder av den omstridte presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Skjermdump / NRK  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har klaget NRK inn for Kringkastingsrådet og mener statskanalen driver en aktiv svertekampanje mot den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Flere klager blant annet på at bilder av Trump ble klippet inn i programmet, da sangen «American idiot» ble sunget under «Stjernekamp» lørdag. Torsdag tok Kringkastingsrådet stilling til klagene.

- I programmet Stjernekamp ble det klippet inn et bilde av presidentkandidat Donald Trump da sangen «American idiot» ble sunget. Mener det er ren og skjær mobbing som ikke skal finne sted på en nøytral kanal. Hvorfor skal jeg betale lisens til noen som mobber. Nå får dere bli nøytrale i deres formidlinger av program og nyheter, skriver en klager.

Andre klagere skriver også at de oppfatter det som et tydelig politisk budskap at NRK klippet inn bildet av Trump, og at dette ikke er noe NRK skal gjøre.

Kritikk fra rådet

Per Edgar Kokkvold, leder av Kringkastingsrådet, innledet debatten om dette temaet, ved å stille spørsmål om ved valget om å bruke Trump-bildene i programmet.

- Stjernekamp er ikke et satrireprogram. Så jeg vil tro jeg ikke er alene om å spørre: Var det nødvendig? Var det riktig å gjøre det?, sier Kokkvold.

Flere av rådets medlemmer kritiserte også NRK for bildene.

- Jeg er enig med leder når det gjelder bildene av Trump under «American Idiot», det synes jeg var litt idiotisk. Det gir en oppfatning om at NRK mener at Donald Trump er en idiot, og jeg tror folk også da kan se den politiske dekningen i lys av det. Det er en fare for at det oppfattes sånn, sier rådsmedlem Vebjørn Selbekk, som også er redaktør i Dagen.

I likhet med Kokkvold, trekker også rådsmedlem Finn Egil Holm frem at det er spesielt å bruke et slikt virkemiddel i et program som ikke er satire.

- Å bruke bilder av Trump, og at Trump blir fremstilt som en dust er helt unødvendig. Det er unødvendig å dra det inn i rent underholdningsøyemed, og spesielt i programmer som ikke er satire, sier Holm.

Kritiserer dekningen

I tillegg til klagene på Stjernekamp, hadde rådet også fått en rekke klager på måten NRK dekker den amerikanske valgkampen på.

Klagerne mener NRK ikke er nøytrale i sin dekning og mener Donald Trump får mye kritikk, mens Hillary Clinton slipper unna kritisk journalistikk.

FOTO: Reuters / Jonathan Ernst / NTB Scanpix 
FOTO: Reuters / Jonathan Ernst / NTB Scanpix  Vis mer

- Det er mye å kritisere begge kandidatene for, men Hillary slipper unna. NRK har mistet sin troverdighet, og nå begynner straks den norske valgkampen. Trist, skriver en av klagerne.

Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør i NRK, sier de har hatt en stor og pågående diskusjon om hvordan de vekter dekningen av den amerikanske valgkampen.

- Vi jobber aktivt med å få frem ulike vinkler. Men det er klart at hele dekningen ikke bare i NRK, men i hele verdenspressen, er preget av at det er grunn til å drive litt mer kritisk journalistikk på det Trump har foretatt seg enn Clinton. Men vi er veldig opptatt av å få frem begge deler, og å jobbe med det, sier Beverfjord.

Hun nevner at de særlig har brukt mye tid på å lage reportasjejournalistikk fra grasrota i USA, nettopp for å få fram amerikanernes syn på begge kandidatene.

- Vi har hatt en rekke reportasjer hvor vi har sett på e-postskandalen, hvor vi har sett på veldedighetsarbeidet, hvor vi ser på hva som gjør at hun blir så upopulær som hun faktisk er, sier Alexandra Beverfjord.

- Lov å være mer kritisk til Trump

Rådets leder, Per Edgar Kokkvold, mener også at det må være lov å være mer kritisk til Trump, og påpeker utenlandske medier også har vært mer kritiske til ham. Han trekker blant annet frem at Trump har kommet med mange oppsiktsvekkende uttalelser, senest i presidentdebatten natt til torsdag.

Finn Egil Holm og Beate Bø Nilsen mener også at NRK har hatt en bred og god dekning av valgkampen.

Vebjørn Selbekk stiller drimot spørsmål om kanalen har satt nok fokus på hvorfor Hillary Clinton av mange ses på som en omstridt kandidat.

- Jeg er i likhet med de fleste nordmenn svært kritisk til Donald Trump, men vi skal være klar over at når det gjelder årets amerikanske valgkamp er det ikke bare Trump som er en upopulær kandidat. Det er også Hillary Clinton. Hvis vi ser på folks syn på henne er hun også både veldig upopulær og omstridt. Her synes jeg kanskje at NRK ikke har tatt opp den siden nok, sier han.

To personer har også klaget på at dommerne, deltakerne og ekspertene i Stjernekamp banner for mye. Disse klagene ble nevnt, men ikke diskutert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!