NRK felt for transe-tv

Og Carl I. Hagen får kritikk for transekronikk om ekssvigersønnen.

BRØT GOD PRESSESKIKK: PFU mener at NRK gikk for langt i det omdiskuterte programmet «Jentene på Toten» som handler om 12 transpersoner. Foto: NRK
BRØT GOD PRESSESKIKK: PFU mener at NRK gikk for langt i det omdiskuterte programmet «Jentene på Toten» som handler om 12 transpersoner. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte i dag med at NRK gikk for langt i tv-serien «Jentene på Toten». Serien ble klaget inn for PFU av Carl I. Hagens datter Camilla Lindalen. Den prisbelønte NRK-serien handler om 12 transpersoner, blant dem hennes tidligere ektemann som nå har skiftet navn til Lise Lindalen.

Ville fjerne etternavn Carl I Hagen ønsket at etternavnet skulle fjernes fra serien av hensyn til barnebarna, men NRK valgte å bruke både fornavn og etternavn i serien.

«Klageren mener NRK gjennom eksponeringen av Lise, med deres felles etternavn, og gjennom Lises omtale av seg selv, indirekte har identifisert barna i deres nærmiljø, og påført dem en uakseptabel belastning, samt at NRK har omtalt en familietvist,» heter det i uttalelsen fra PFU som konkluderer med at NRK har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 4.8, der det blant annet heter:

- Brøt god presseskikk «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. (...) Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.»

PFU mener NRK har brutt god presseskikk og skriver blant annet at saken dreier seg om en familietvist «som fremstilles av den ene part og i relativt stor detalj. Dette skaper en unødig belastning for barna og skulle ha vært unngått».

Sterk kritikk Aftenposten fikk på samme PFU-møte sterk kritikk for å ha trykket en kronikk av Carl I. Hagen der han går til angrep på sin tidligere svigersønn.

Lise Lindalen klaget inn kronikken der Hagen skrev at ekssvigersønnen hadde et «overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig».

«Det er ingen unnskyldning for en drittsekk at han er en transperson. Min ekssvigersønn burde ikke vært gitt adgang til å forlede det norske folk i beste sendetid på statskanalen NRK,» skrev Hagen i kronikken.

KLAGET: Carl I. Hagens tidligere svigersønn klaget Aftenposten inn for PFU. Foto: John Terje Pettersen
KLAGET: Carl I. Hagens tidligere svigersønn klaget Aftenposten inn for PFU. Foto: John Terje Pettersen Vis mer

Aftenposten ble ikke felt for kronikken, men utvalget mener at avisa har opptrådt kritikkverdig.

ANGREP: Carl I. Hagen gikk til angrep på sin tildligere svigersønn i en kronikk i Aftenposten.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANGREP: Carl I. Hagen gikk til angrep på sin tildligere svigersønn i en kronikk i Aftenposten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer