NRK fikk 600 000 kroner i bot

Brøt valgloven og kan ha påvirket valgresultatet under årets valg, sier Medietilsynet.

(Dagbladet): «Valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår, kan ikke offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen mandag», heter det i paragraf 9-9 i Valgloven.

Medietilsynet mener NRK brøt denne loven 14. september i år, på valgdagen, da statskanalen la ut Arbeiderpartiets valgprognoser 11 minutter for tidlig - mens valglokalene fortsatt var åpne. 

- NRK brøt valgloven Medietilsynet var kjappe med å si at de mente NRK brøt valgloven, og dermed skal ilegges straff. Det ble varslet at NRK måtte vente seg ei saftig bot, med 2,5 millioner kroner som tak. 

NRK brøt sperrefristen to ganger samme valgkveld, først i intervju med Hadia Tajik, så i reporters oppsummering til studio.

Tirsdag klokka 09 har Medietilsynet behandlet saken ferdig, og tilsynet ilegger NRK en bot på 600 000 kroner for å ha brutt valgloven, melder tilsynet selv på egne sider

NRK beklaget NRK var selv ute og beklaget valgdagstabben tidligere i høst. 

- Vi var unektelig for tidlig ute ved en tabbe. Nå får vi sette oss ned og utarbeide et skikkelig svar til Medietilsynet, forklare hvordan dette skjedde, beskrive hva vi skal gjøre for at det ikke skal skje igjen, og akseptere det som kommer, har debattredaktør Kyrre Nakkim fortalt Dagbladet. 

Svelviksposten har fått et gebyr på 100 000 kroner for et lignende overtramp med prognoser fra kommunens valgresultat tidligere samme kveld.

- I begge tilfellene har det blitt begått klare brudd på regelverket, sier områdedirektør Gudbrand Guthus i Medietilsynet. 

Velgerne kan påvirkes Medietilsynet sier at årsaken til at det NRK gjorde er problematisk er at det kan tenkes å ha påvirket valgresultatet.

- Formålet med forbudet om å offentliggjøre valgresultater eller prognoser før klokka 21 på valgdagen er å hindre at velgerne kan påvirkes mens det fortsatt er mulighet til å stemme, sier Hanne Nistad Sekkelsten, seniorrådgiver i tilsynet. 

I 2009 ble Dagbladet ilagt et gebyr på 40 000 kroner av Medietilsynet, fordi avisa var for tidlig ute med å offentliggjøre et nyhetsvarsel.