«Tenn lys»

NRK fjerner innhold etter klager

«Farmen»-aktuelle Vebjørn Selbekk raser over KORKs årlige julekonsert. - Pinlig.

FÅR KRITIKK: Kringkastingsorkesteret og gruppa 9 grader nord fremførte en modifisert utgave av julesalmen «Tenn lys». Det hadde de ikke lov til, ifølge salmeforfatter Eyvind Skeie. Foto: NRK (skjermdump)
FÅR KRITIKK: Kringkastingsorkesteret og gruppa 9 grader nord fremførte en modifisert utgave av julesalmen «Tenn lys». Det hadde de ikke lov til, ifølge salmeforfatter Eyvind Skeie. Foto: NRK (skjermdump) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kringkastingsorkesterets årlige julekonsert ble sendt på NRK i helga, under programtittelen «Jul med Kringkastingsorkesteret». I etterkant har elementer ved konserten fått kritikk, blant annet i Vårt Land.

Først og fremst er det framføring av salmen «Tenn lys» fått flere kristne profiler til å reagere på at tekstens innhold er endret til et mer sekulært budskap enn originalen.

På tamil

Verselinja «Må jord og himmel møtes» var endret til «Må jord og drømmer møtes», og fjerde vers, som gruppa framførte på språket tamil, akkompagnert av nynorsk undertekst for tilskuere, var omskrevet.

Salmens forfatter, Eyvind Skeie, er klar på at han mener dette forandrer salmens egenart, og dermed er et brudd på opphavsrett.

Forrige helg hadde Skeie skrudd på nettopp NRK for å få med seg Kringkastingsorkesterets julekonsert - og fikk seg en overraskelse:

- Jeg så jo at de skulle framføre «Tenn lys», og jeg tenkte «det er rart jeg ikke har hørt noe om dette». Så hørte jeg godt etter på teksten og skjønte at her blir det oppstyr, sier Skeie til Dagbladet.

Ut mot NRK

Eyvind Skeie er prest og forfatter, og blant annet opphavsmannen til både «Sesam stasjon» og «Portveien 2». Han har også skrevet flere sanger, blant dem «Tenn lys» og «En stjerne skinner i natt». Julelåta «Tenn lys» ble skrevet av Skeie til adventsutgaven av «Portveien 2», som gikk på NRK i 1987.

«Det er neppe i overensstemmelse med åndsverkloven å endre en innsunget tekst såpass radikalt, uten at opphavspersonen får anledning til å se denne tekstversjonen. Her har NRK åpenbart forsømt seg ganske ettertrykkelig», skriver Skeie på Facebook.

Skeie refererer til åndsverklovens paragraf 5, der det blant annet heter at: «Et verk må ikke endres eller gjøres tilgjengelig for allmennheten på en måte eller i en sammenheng som er krenkende for opphaverens eller verkets anseelse eller egenart».

Til Dagbladet er Skeie påpasselig med å presisere at han fikk et godt inntrykk av 9 grader nord, og at han mener det er NRK som er ansvarlige i saken.

ERFAREN: Eyvind Skeie har sjeldent lang fartstid som tekstforfatter, for blant andre NRK. Foto: Erlend Berge / Eyvind Skeie
ERFAREN: Eyvind Skeie har sjeldent lang fartstid som tekstforfatter, for blant andre NRK. Foto: Erlend Berge / Eyvind Skeie Vis mer

- Dette handler om det opphavsrettslige. Opphavsretten er viktig for alle, uansett hvilket utgangspunkt du har, sier tekstforfatteren før han tillegger:

- Et annet viktig punkt for meg er at vi må ha en diskusjon rundt hva religiøst mangfold er, og hvordan vi respekterer og hører på hverandre i det religiøse mangfold.

Trekker innslaget

I en e-post til Dagbladet bekrefter orkestersjef Rolf Lennart Stensø at Kringkastingsorkesteret og NRK har gjort feil overfor Eyvind Skeie, og at de nå har fjernet innslaget med «Tenn lys» fra programmet «Jul med Kringkastingsorkesteret».

- Vi burde ha spurt om tillatelse til å gjøre endringer i Eyvind Skeies tekst på «Tenn lys». NRK har endret i et åndsverk uten å innhente tillatelse fra tekstforfatter, og det beklager vi. Vi har i ettertid hatt god dialog med Skeie og følger hans ønske om å redigere ut sangen fra programmet «Jul med KORK».

Onsdag kunne Kampanje opplyse at Kringkastingsrådet foreløpig hadde fått inn 68 klager på innslaget.

9 grader nord kommenterte selv saken i dag på sin Facebook-side.

«Vi rådførte oss med våre kontaktpersoner i NRK rundt omskrivingen av «Tenn lys» og fikk beskjed om at det var i orden. Dette var fra NRKs side en feilopplysning og i spørsmålet om rettighetsklarering har det oppstått misforståelser, noe de også har uttalt i media. Vi handlet i god tro, men i etterkant har vi full forståelse for at opphavsmannen reagerer på at han ikke har blitt spurt om omskrivingen. Dette er beklagelig. I tråd med åndsverkloven har det blitt tatt en redaksjonell avgjørelse fra NRKs side om at vår fremføring av «Tenn lys» fjernes fra deres digitale arkiv.», skriver gruppa.

I intervju med Dagbladet kunne manager for bandet, Joar Nicolaysen Høvik opplyse om følgene situasjonen har hatt for bandet:

- Det vi opplever er at folk på SoMe bruker tid på usakligheter. Å si ting som - om personer like norske som deg og meg - at de ikke hører hjemme her, og at de ødelegger for norske juletradisjoner - det synes vi selvfølgelig blir veldig feil og trist.

Vekker reaksjoner

Skeie er imidlertid ikke alene om å reagere, og sjefredaktør i dagsavisa Dagen, «Farmen»-aktuelle Vebjørn Selbekk, retter en bredere kritikk mot NRK når han uttaler i egen avis:

- Med unntak av «Det hev ei rose sprunge» og vakre nordsamiske tolkninger av «Vi synger julekvad» og «O helga natt» var dette en kirkekonsert ganske svak på innhold om julas egentlige budskap.

Overfor Dagbladet opprettholder Selbekk kritikken og beskriver det han ser som et tiltakende problem:

REAGERER: Vebjørn Selbekk er en av flere som reagerer på Kringkastingsorkesterets julekonsert. Foto: Lars Eivind Bones
REAGERER: Vebjørn Selbekk er en av flere som reagerer på Kringkastingsorkesterets julekonsert. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er et uttrykk for en trend, at for å gjøre alle til lags må man tone ned det kristne innholdet. Det er jeg veldig kritisk til. Når det kommer til kultur, religion og tradisjon, må man bevare grunnlaget for jul, som er den kristne troen.

Deler av Selbekks kritikk speiler også teolog og professor Paul Leer-Salvesen i et intervju med Vårt Land:

- Én ting er at vi skal prøve å unngå unødvendige provokasjoner. Men å viske ut forskjellene, slik at alt til enhver tid skal passe for alle - det er misforstått sekularisme.

Leer-Salvesen har gått til det steg å melde konserten inn for Kringkastingsrådet, som han selv var medlem av i perioden 2002 til 2010.

FJERNET: Tre episoder fra «Helt Ramm» ble fjernet etter kritikk. Video: Jenny Huse. Vis mer

NRK bekrefter at de har fått flere reaksjoner på sendingen, som hovedsakelig skal ha omhandlet endringene i teksten på «Tenn lys».

Kan ha brutt vilkår for kirkebruk

I Vårt Land uttaler også Hans-Jørgen Hagen, leder av Nordstrand menighetsråd, seg kritisk og mener at NRK kan ha brutt med utleiebestemmelsene for bruken av Nordstrand kirke:

- NRK prøver å nøytralisere noe som ikke er nøytralt, for det kristne budskapet er ikke nøytralt. De må gjerne formidle et nøytralt budskap, men ikke i ei kirke, sier Hagen til avisa.

Han viser til de generelle bestemmelsene for bruk av kirkerommet fra 2015, der det under paragraf 4 heter at: «Kirken kan ta all kunst, alle kunstformer og alle kunstuttrykk i bruk i kirkerommet med dets liturgiske inventar og utstyr, så sant det tjener det kristne budskap og lar kirkerommets særlige egenart komme til utfoldelse.»

Lenger nede i paragrafen står det også: «Kirkerommet kan ikke brukes av ikke-kristne tros- og livssynssamfunn til utøvelse av deres tro eller religion.»

- Her avventer vi en henvendelse fra Nordstrand kirke rundt dette. Og vi ser fram til å ta den dialogen med dem, svarer orkestersjef Stensø på vegne av NRK da Dagbladet spør om hvordan de forholder seg til det mulige bruddet på utleie- og bruksbestemmelsene for kirka.

På spørsmål om hvordan de forholder seg til Selbekks påstand om at NRK skyr unna kristent innhold, svarer Stensø at:

- Vi kjenner oss ikke igjen i denne beskrivelsen. På nåværende tidspunkt ønsker vi å fokusere på det faktum at det har blitt begått en feil overfor opphaver, som vi ønsker å rydde opp i på en god måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer