Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Leaving Neverland»

NRK fjerner musikken til Michael Jackson

Vil ikke ha artisten på sine spillelister på grunn av overgrepsanklagene mot ham.

OMSTRIDT: Etter at dokumentaren «Leaving Neverland» kom ut, har anklagene haglet mot avdøde Michael Jackson. Foto: NTB scanpix
OMSTRIDT: Etter at dokumentaren «Leaving Neverland» kom ut, har anklagene haglet mot avdøde Michael Jackson. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK fjerner Michael Jackson fra spillelistene i to uker på grunn av overgrepsanklagene mot ham. Det melder NTB.

Ifølge NRK er det er spillelistene i radio på kanalene P1, P13 og P1+ som blir berørt. I TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

NRKs beslutning kommer etter en dokumentarfilm «Leaving Neverland» om Jackson fra amerikanske HBO. Der anklages han for å grove overgrep.

- Utløser følelser

P3s musikksjef Knut-Henrik Ytre-Arne sier at avgjørelsen først og fremst er en redaksjonell vurdering om hva slags følelser musikken kan utløse hos folk.

- Det henger sammen med publiseringen av dokumentaren «Leaving Neverland» som slippes på søndag, og de reaksjonene som kanalen har sett den har skapt der den har blitt vist. Vi ser at også BBC har valgt å ta Michael Jackson av spillelistene.

Ytre-Arne sier dokumentaren har skapt en ny diskusjon, om det går an å høre på musikken til Jackson på samme måte som tidligere, frigjort fra artistens levemåte.

- Vi spiller for mange mennesker, og må ta hensyn til hvilke følelser den musikken vi spiller utløser. Da tenker vi at det virker som det kan være lurt å ikke spiller Michael Jackson så tett opptil dokumentaren, fordi det vil føles som en aproposmusikk, sier han, og forklarer:

- Det vil føles rart både for programleder, og oppfattes merkelig for publikum i den perioden vi nå går inn i, der det er helt klart at det vil bli mer diskusjon rundt disse spørsmålene.

- Ikke mer bensin på bålet

Han opplyser om at det er en tidsbegrenset periode Michael Jacksons musikk vil tas av spillelistene. Deretter skal NRK ta en ny vurdering.

- Hva vil dere oppnå med dette?

- Vi vil ikke helle mer bensin på bålet. Vi vil at folk skal kunne se dokumentaren og gjøre seg opp en mening. Men vi vil ikke at det skal prege ethvert radioprogram som kunne spilt Michael Jackson.

- R. Kelly har også vært i fokus den siste tida på grunn av overgrepsanklager. Kommer dere til å fjerne musikken hans også?

- Det er mulig. Vi kommer sikkert til å diskutere det. Men det er ikke en beslutning jeg tar alene. Nå har det også kommer fram saker om Ryan Adams. I veldig mange tilfeller er det slik at man kan glede seg over musikken likevel. Men nå tror vi at gjennomslagskraften er vanskeligere enn ellers, og da må vi ta hensyn til det, sier han.

Vises på NRK

Dokumentaren «Leaving Neverland» ble vist i USA 3. og 4. mars. NRK bestemte seg søndag for at dokumentaren skal vises søndag 10. mars.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk mener at historiene og debatten som blir presentert i filmen er viktige nok til at de bør presenteres for et norsk publikum.

- Dette er en film som har vakt stor internasjonal oppsikt. Den fikk mye oppmerksomhet da den ble presentert på Sundance. Den handler også i stor grad om kjente historier, og en konflikt rundt påstander om Michael Jackson som har florert lenge, sier Kalbakk ifølge NRK.

I den fire timer lange dokumentaren «Leaving Neverland» hevder James Safechuck og Wade Robson, som i dag er voksne, at popkongen begikk overgrep mot dem da de var 7 og 10 år gamle.

Filmen hadde premiere på Sundance-festivalen tidligere i år.

«Da Michael Jackson var på sitt beste i karrieren innledet han et forhold med to gutter på sju og ti år, og familiene deres. Nå i 30-åra forteller de historien om hvordan de ble seksuelt misbrukt av Jackson, og hvordan de kom seg over det, sier filmens synopsis», ifølge Rolling Stone.

Sterk kritikk

Dokumentaren har høstet sterk kritikk fra familien til den avdøde artisten. De mener nemlig de ikke fikk komme til orde i dokumentaren, og sendte inn et klagebrev til to av kanalene som skulle vise dokumentaren.

Michael Jackson opplevde gjennom sitt liv flere anklager om overgrep. Stjerna døde i 2009. Siden den gang er flere dokumentarer og bøker om anklagene publisert.

I 2003 risikerte stjerna blant annet 24 års fengsel for seksuelle overgrep mot en mindreårig gutt. Da var det en 13 år gammel kreftsyk gutt det var snakk om. Han trakk imidlertid anklagene tilbake, og benektet det hele.

- Glemmer aldri

LEAVING NEVERLAND: I mars har den omstridte dokumentar-serien «Leaving Neverland» premiere på HBO. Dokumentaren har mottatt en del kritikk fra Michael Jacksons familie, men HBO velger å ikke trekke den. Nå står flere av de angivelige ofrene fram, og snakker om livet på Neverland. Video: HBO Vis mer

Under en rettssak i 2005 nektet både Robson og Safechuck for å ha blitt utsatt for overgrep. I 2013 gikk Robson til søksmål mot Jackson-familien, og året etter fulgte Safechuck.

- Jeg glemmer aldri det Michael gjorde mot meg, men jeg var følelsesmessig og psykologisk ute av stand til å ta innover meg at det var seksuelle overgrep, sa Robson til «The Today Show» dagen han leverte søksmålet.

Begge sakene ble først henlagt, men ifølge Time ligger Robson og Safechucks ankesaker fortsatt inne til behandling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!