TV-aksjonen

NRK fjernet kunstverk: - Veldig uvanlig

Kunstverket «The Blood of Innocentia - Blue Morpho» ble trukket fra TV-aksjonen da budrunden var godt i gang. «Veldig uvanlig» mener kunstekspert.

TV-AKSJON: Anne Rimmen, Christian Strand og Robert Stoltenberg ledet årets TV-aksjon. Under budrunden mottok NRK informasjon som gjorde at de trakk et kunstverk fra auksjonen. Hvorfor vil de ikke svare på. Foto: NRK.
TV-AKSJON: Anne Rimmen, Christian Strand og Robert Stoltenberg ledet årets TV-aksjon. Under budrunden mottok NRK informasjon som gjorde at de trakk et kunstverk fra auksjonen. Hvorfor vil de ikke svare på. Foto: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunstverket «The Blood Of Innocentia – Blue Morpho» skulle auksjoneres bort under årets TV-aksjon. Portrettet av 13 år gamle Lea Noor Golis er laget av fotografen Arne Beck og gatekunstneren AFK, og bidragene skulle gå til Plan International Norges arbeid mot barneekteskap.

Gatekunstneren AFK sto blant annet bak det kontroversielle verket av daværende justisminister Sylvi Listhaugs avgang, hvor verket framstiller Listhaug som korsfestet Jesus.

På Skandinavias største kunstforum kunstveggen.no var det høye forventninger til auksjonen av «The Blood of Innocentia». Men midt under diskusjonen om verket kom til å selge for over 100 000, så forsvant portrettet fra TV-aksjonens nettsider.

Nå vil ingen av aktørene svare på hvorfor kunstverket ble trukket under auksjonen.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

- Fikk ny informasjon

Dagbladet har vært i kontakt med underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen. Han forteller at bildet ble trukket fordi NRK mottok «ny informasjon» om verket.

- Det gjorde at vi fant det riktig å trekke det fra auksjonen vår. Det hadde ingenting med motivet å gjøre, sier Halvorsen til Dagbladet.

Halvorsen vil ikke gi mer spesifikk beskrivelse av informasjonen NRK mottok.

TYST: NRKs underholdningsdirektør vil ikke fortelle hvorfor de valgte å trekke kunstverket fra TV-aksjonen. Foto: Dagbladet
TYST: NRKs underholdningsdirektør vil ikke fortelle hvorfor de valgte å trekke kunstverket fra TV-aksjonen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Hvor er bildet nå?

- Det er sendt tilbake til eier, svarer han.

Halvorsen avslører at siste bud var på 100 000 kroner. Han sier at NRK ikke har fått noen spesielle reaksjoner på bildet verken før eller etter det ble trukket.

- Uvanlig

Dagbladet har vært i kontakt med fotograf Arne Beck som sier at han heller ikke vet hvorfor kunstverket ble trukket fra auksjonen.

- Vi er nå i en prosess for å avklare faktiske forhold. Vi å selge verket og donere pengene til Plan Norge, sier Beck til Dagbladet.

Gunnar Krogh-Hansen er kunstekspert og jobber i Blomqvist Kunsthandel. Han mener det er svært uvanlig at et kunstverk blir trukket etter at auksjonen har startet.

- Det er uvanlig å ikke ha alt i orden før man går til det skrittet å auksjonere bort noe, sier Krogh-Hansen til Dagbladet.

KUKUNST: Mandag ble dette «pikk»-monumentet reist i Tøyenparken i Oslo. Monumentet er en del av Norsk Skulpturtriennale som åpner i Tøyenparken på lørdag. Video: Kjetil Stoveland Vis mer

Han forklarer at om Blomqvist skulle gjort noe liknende måtte det ha dreid seg om tyvegods eller forfalskning.

- Eller at det er noe galt med verket. For eksempel at vi har sagt at kunstverket er et oljemaleri, men så stemmer ikke det og verket viser seg å ikke være like verdifullt, sier Krogh-Hansen videre.

- Utenfor vår kontroll

Natalia Golis var en av initiativtakerne bak verket. Hun er fylkesvaraordfører og leder av Fylkesaksjonskomiteen for Vestland. Hun er også mor til Lea. I forkant av TV-auksjonen gjorde hun og datteren et intervju med Bergenes Tindende hvor Golis understreket viktigheten av kunstverket.

KONTROVERSIELL: Den kontroversielle gatekunstneren AFK bidro til Kunstverket «The Blood Of Innocentia – Blue Morpho». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KONTROVERSIELL: Den kontroversielle gatekunstneren AFK bidro til Kunstverket «The Blood Of Innocentia – Blue Morpho». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Barneekteskap er også noe som skjer i Norge i dag. Barn drar på ferie til ulike hjemland, uten å komme tilbake. Da er det likevel ikke så fjernt fra barn og unge her hjemme også, sa hun til Bergens Tidende

Golis har ikke svart på Dagbladets forespørsel. Til Nettavisen forklarer hun at det er «grunner som ligger utenfor vår kontroll» som førte til at verket ble trukket fra auksjonen.

- Nå vil vi auksjonere bort bildet selv til inntekt for Plans arbeid mot barnebruder, sier Golis til Nettavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer