NRK fjernet svenskens angrep på Frp og Høyre

Mens svenske tv-seere fikk se hele rasismedebatten på «Skavlan» i går, serverte NRK en langt snillere versjon.

(Dagbladet): Ett minutt og 18 sekunder av gårsdagens rasismedebatt på «Skavlan» ble fjernet fra programmet før det ble vist på NRK i går kveld.

Mens svenskene fikk høre komikereren Özz Nûjens kraftige utfall mot Høyre og Fremskrittspartiet, kuttet NRK rett til tidligere statsminister Jens Stoltenbergs svar, skriver Aftonbladet.

- Dette er feigt og det jo nettopp nordmannen som bør høre dette, sier Nûjen til den svenske avisa.

Diskuterte rasisme Under fredagens Skavlan på NRK1 i går kunne du se Özz Nûjen diskutere rasisme i Norge med Stoltenberg. Men det var noe annet enn det svenske tv-seere fikk se. Den svenske statskanalen viste nemlig hele rasismediskusjonen som var langt mer hissig.

Nûjen gikk i strupen på den nye regjeringen, og kom med krass kritikk til politikken både Frp og Høyre praktiserer.

Blant annet hevdet Nûjen at begge partiene vil «massedeportere rumenere fra Norge».

- Om ikke det er rasisme, hva er det da, spurte komikeren retorisk på svensk TV.

Norske TV-seere ble først koplet på da diskusjonen ble avsluttet med en kommentar fra Stoltenberg, etterfulgt av applaus fra publikum.

Hevder han ble sensurert I dag klandrer han NRK for å sensurere ham, siden de klipte vekk sekvensen.

- Det å klippe vekk er som å sensuere bort meninger og tanker. Det hører ikke hjemme i NRK. Med tanke på at man faktisk har valgt inn rasister i regjeringen, så burde man også kunne stå ut med kritikken, sier han ifølge avisa.

- Forsvarte regjeringen Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim sier til Dagbladet at han ikke ønsker å gå inn på Nûjen utsagn om rasistisk politikk eller at det er «rasister i den nye regjeringen».

- Jeg mener Stoltenberg svarte godt, og når det gjelder selve klippingen av programmet så får NRK svare på det selv, sier Norheim.

Jens Stoltenberg tok imidlertid den nye regjeringen i forsvar, og mener rasisme er når man diskriminerer på grunnlag av rase og hudfarge. Han var også tydelig på skillet mellom 22. juli og norsk partipolitikk.

- Rasisme er forbudt i Sverige og det er forbudt i Norge, det er jeg imot. Men jeg mener at det er desto viktigere at vi er tydelig i forhold til å bruke ord og uttrykk som skaper fordommer som bygger opp avstand mellom mennesker. Der har vi som politiske leder et ansvar, og der har jeg vært kritisk til mye av Fremskrittspartiet har stått for og gjort - men jeg trekker likevel et ganske skarpt skille mellom dét og rasisme, svarte Stoltenberg på «Skavlan».

- Ikke sensur Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK avviser at dette er sensur.

- Det er lett å ty til begrepet sensur. I Norge kaller vi dette å følge opp redaktørplakaten. Ut fra presseetiske hensyn kan det hende det gjøres endringer i programmet, og det er NRKs ansvar hva som blir publisert i den norske delen av programmet, sier Hansen til VG Nett.

Ulike etiske regelverk og lovgivning mellom kanalene er årsaken til at det kan oppstå forskjellige versjoner av programmet, fortsetter han til nettstedet.