HJEM FRA KRIGEN: Aksel Hennie (midten) spiller Erling Riiser, norsk spesialsoldat som vender hjem fra et dramatisk opphold i Afghanistan. Men dramatikken fortsetter på hjemmebane, i tv-serien «Nobel».  Foto: Eirik Evjen / NRK / Monster Scripted
HJEM FRA KRIGEN: Aksel Hennie (midten) spiller Erling Riiser, norsk spesialsoldat som vender hjem fra et dramatisk opphold i Afghanistan. Men dramatikken fortsetter på hjemmebane, i tv-serien «Nobel». Foto: Eirik Evjen / NRK / Monster ScriptedVis mer

Premiere på ny dramaserie

NRK-flause: Viste synstolket versjon av «Nobel»

En feiltagelse gjorde at det ble lenket til den synstolkede versjonen i NRK-appen. 

De som så premieren av NRKs nye dramaserie «Nobel» via NRKs app søndag kveld, fikk en litt annerledes seeropplevelse enn andre.

Alle som så programmet gjennom appen fikk nemlig opp versjonen med synstolkning, hvor en fortellerstemme til enhver tid beskrev hva som skjedde og alt karakterene gjorde.

- Lenket til feil versjon

Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kommunikasjonssjef i NRK uttaler til Dagbladet at de har lenket til feil versjon på forsiden i appen, slik at det ikke var standardversjonen som lå der, men versjonen med synstolkning.

- Dette ble endret i løpet av sendingen, sier Ebeltoft-Skaugrud til Dagbladet.

Tilbud til svaksynte

NRK startet med synstolkede versjoner av forskjellige TV-program for omkring et år siden. Dette skal gjøre programmene mer tilgjengelige for personer som ser dårlig.

- Dette er noe vi egentlig er ganske stolte av. Hvis du bare ser skygger kan du få med deg stemning og det som blir sagt, men med synstolkning kan du også få med deg handlingen, sier hun.

Hun forklarer at mange programmer allerede er synstolket i tillegg til «Nobel», og at dette er noe de også vil forsette med fremover.

Gode anmeldelser

«Nobel» er et krigsdrama om den norske styrken i Afghanistan. Anmelderne har allerede strødd om seg med superlativer. Dagbladets Marie L. Kleve skriver at vi «endelig har fått en norsk serie som tør å være samfunnsaktuell og viktig, og klarer å underholde oss samtidig».

Aksel Hennie spiller løytnant Erling Riise, mannen som ender med å skyte en liten gutt fordi det ser ut som om han har på seg en bombevest.

- Dessverre er dette også den brutale virkeligheten, har Merete Agerbak-Jensen, kommunikasjonsdirektør i Unicef Norge, tidligere sagt til Dagbladet.