NRK flytter distriktssendingene

NRK flytter distriktssendingene til etter Dagsrevyen i et forsøk på å nå ut til flere seere.

BESTE SENDETID: NRK flytter distriktssendingene til etter Dagsrevyen i et forsøk på å nå ut til flere seere. Her er nyhetsankere Ingvild Bryn og Jon Gelius i Dagsrevyen-studioet. Foto: NTB Scanpix
BESTE SENDETID: NRK flytter distriktssendingene til etter Dagsrevyen i et forsøk på å nå ut til flere seere. Her er nyhetsankere Ingvild Bryn og Jon Gelius i Dagsrevyen-studioet. Foto: NTB ScanpixVis mer

NRK varsler endringer i sendeskjemaet. Blant annet flyttes distriktssendingene til rett etter Dagsrevyen i et forsøk på å nå ut til flere seere.

Beste sendetid

- Vi vet at nyheter og innhold fra distriktene er attraktivt innhold for NRK1-seerne. Ved å flytte distriktssendingene til beste sendetid vil vi nå langt flere seere, og vi vil løse distriktsoppdraget vårt enda bedre, sier distriktsdirektør i NRK, Marius Lillelien.

Endringene trer i kraft i 2020.

Kutter «Norge nå»

I tillegg skal distriktsprogrammet «Norge nå» kuttes. I stedet skal det utvikles et nytt program som skal dekke hele Norge.

- «Norge nå» var planlagt for to år og sendes ut 2019. Det nye programmet skal sendes på NRK1 fra våren 2020, opplyser Lillelien.

NRK besluttet i 2017 å legge om distriktssendingene til flere, men kortere sendinger. I 2018 måtte rikskringkasteren imidlertid gjeninnføre lengre sendinger etter massiv kritikk fra misfornøyde seere.

KASTET UT: Det ble hett i «Dagsnytt 18»-studio da Yousef Hadaoui og Trond Kværnstrøm diskuterte «Humorprisen». Hadaoui ble bedt om å forlate studio, men i etterkant viste det seg at det hele var et planlagt stunt. Video: NRKVis mer Vis mer

Videreutvikling av sendeskjema

NRK skriver i en pressemelding at endringene er en del av en videreutvikling av sendeskjemaet for NRK1 i 2020.

- NRK må tilpasse seg endringer i folks mediebruk. Store deler av befolkningen beveger seg over til strømming, og NRKs satsing på NRK TV vil fortsette, sier TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, i pressemeldingen. Han fortsetter:

- Men samtidig bruker nesten halvparten av befolkningen NRK1 hver dag, og vi ønsker at NRK1 skal være en samlende nasjonal kanal også de neste årene. Vi jobber derfor med å utvikle tilbudet til det publikummet vi treffer på NRK1 tidlig «prime time» på hverdager.

Kortere sendetid

I 2018 opplevde NRK en klagestorm fra seerne etter at de reduserte sendetida for distriktssendingene ned til tre korte nyhetssendinger hver på fem minutter (klokka 18.55, 20.55 og 22.55).

- Bakgrunnen er at vi må tilpasse oss vårt publikum - og det å se lineært tv. Stadig flere forholder seg til nett og mobil. For våre brukere under 60 år er mobilen viktigst, fortalte distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen til Dagbladet.

- Totalt sett mener vi at omleggingen er til det bedre. Hvis vi skal gå framover, må vi bevege oss i samme retning som publikum og møte dem der de er, sier NRKs distriktsdirektør til Dagbladet.

En av dem som reagerte var tidligere medie- og kulturpolitiker Roger Ingebretsen, som mente fallende seertall fikk NRK til å gjøre et historisk feilgrep.

- Å redusere de lokale fjernsynssendingene til nesten ingenting vil svekke NRK nesten alle andre steder enn landets hovedstad. Et historisk feilgrep ved inngangen til 2018, sa Ingebretsen den gang.