FLYTTER: NRKs hovedkontor har siden starten ligget på Marienlyst i Oslo.Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FLYTTER: NRKs hovedkontor har siden starten ligget på Marienlyst i Oslo.Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

NRK flytter fra Marienlyst

Vedtatt av styret.

(Dagbladet): NRK flytter hovedkontoret fra Marienlyst, skriver Nettavisen. Styret skal ha vedtatt flyttingen.

Etter det Dagbladet erfarer ble ikke de ansatte varslet på forhånd og fant ut om vedtaket via Nettavisens oppslag.

En fellesmail ble sendt ut til alle de ansatte på Marienlyst en halvtime etter at nyheten dukket opp på Nettavisen.

Det skal ennå være ukjent hvor de skal flytte, men NRK.no skriver at rikskringkasteren skal flytte til et nytt og mindre bygg innen fem til ti år hvis de får solgt bygningsmassen på Marienlyst.

Dette bekrefter kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet.

- Den bygningsmassen vi har i dag er for gammel, for stor og dårlig tilpassa ny teknologi. Vi bruker også alt for mye penger på å drive dette bygget. Det er penger vi bør bruke på å skape innhold til folket, sier han til Dagbladet.

NRK vurderer nå hvordan de skal finansiere et nytt bygg. Et alternativ er å selge bygningsmassen på Marienlyst, men kringkastingssjefen sier det er for tidlig å si hva som vil skje med byggene på Oslos vestkant.

- Noen av fasadene og deler av byggene er jo fredet og har verdi. Bygningene må håndteres med stor respekt, men det fins andre deler som ikke er like godt vernet, sier kringkastingssjefen.

Eriksen sier reaksjonene fra de ansatte har vært positive så langt.

- De ansatte ser jo at denne bygningsmassen er for gammel, selv om mange selvfølgelig syns det er trist å forlate Marienlyst i fremtiden, sier Eriksen.

- Svær betongkloss Leder for NRKs journalistlag, NRKJ, Richard Aune, sier at han mottok nyheten om den forestående flyttingen i formiddag.

- Vi ble informert på samarbeidsmøtet med ledelsen nå i formiddag om at styret har behandlet dette. Den informasjonen kommer etter NRKs styremøte i går.

Han forteller at de tillitsvalgte mener at en flytting kan være en god idé.

- Det finnes mange grunner til det. Marienlyst er en enormt svær betongkloss, en vakker sådan må sies. Men å kjøre en tv-produksjon i dag er noe helt annet enn da bygget ble reist. Vi ser at lokalene ikke er spesielt velegnet og fremtidsrettet, og det kan være vanskelig å få dem til å bli det.

- Viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge Aune trekker blant annet fram at noen sitter veldig trangt og at det er vanskelig å bygge om lokalene. Han understreker at det er viktig å ikke forhaste seg når en beslutning skal tas.

- Ikke kutt navlestrengen til Marienlyst før vi er sikre på at dette er klokt. Vi må være helt sikre på at dette er riktig med tanke på produksjonen vi skal drive og at det er økonomisk forsvarlig. Da Danmarks radio flyttet utredet de ikke godt nok på forhånd. Det fikk alvorlige konsekvenser, og de måtte nedbemanne 500 stykker. Det er skrekken vår.

Aune sier at han forstår at ansatte reagerer på at de fikk nyheten om flytting fra en artikkel i Nettavisen. Da en mail gikk ut til de NRKansatte om flyttingen, var det 30 minutter siden avisa hadde avslørt nyheten.

- Det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge. Jeg synes det er riktig at de ansatte blir informert før Nettavisen. Hvis ikke gjort det ble gjort her, er det uheldig. Jeg skjønner at folk reagerer.

2000 på området NRK startet prosessen med å finne seg et nytt kringkastingshus i Oslo i 2014, etter å ha holdt til nesten 70 år på Marienlyst.

På Marienlyst produseres nyheter, underholdning og faktaprogrammer for riksdekkende radio, fjernsyn og nye medier.

Det jobber i dag cirka 2 000 mennesker på området som har adressen er Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram