Nye tomta til NRK

NRK flytter til Ensjø

Legger 800 millioner kroner på bordet.

HIT I FRAMTIDEN: Slik ser den nye tomta til NRK ut med grafikk der dagens bygninger er fjernet. Hvordan NRKs nye bygg skal se ut er ikke klart. FOTO: NRK. VIDEO: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK flytter fra Marienlyst til Ensjø, ifølge NRK.

Dermed er over 70 år historie over på Marienlyst. Den nye tomta koster om lag 800 millioner kroner, og var blant rundt hundre tomter NRK vurderte. Generalforsamlingen ved kulturminister Abid Raja (V) ga i dag NRK fullmakt til å kjøpe tomta.

«Bytter» tomt

Den nye tomta ligger halvannen kilometer fra Oslo S og er på drøyt 14 mål. Adressene per i dag er Ensjøveien 3, 5 og 7, og ligger i et krysningspunkt mellom Kampen, Tøyen og Ensjø i bydelen Gamle Oslo.

Eiendommene blir kjøpt fra Axer Eiendom og Ferd Eiendom. Ironisk nok, kjøpte sistnevnte i fjor den gamle NRK-tomta - for minst 3,7 milliarder kroner.

- NRK er en av våre viktigste samfunnsinstitusjoner. Nå og i årene som kommer er utfordringen å treffe norske seere, lyttere og lesere som kan velge hva de vil, når de vil, fra et globalt innholdsmarked. For å lykkes må NRK ha gode vilkår for utvikling og innovasjon. Et moderne hovedkontor på Ensjø øst i Oslo vil bli et viktig bidrag til dette, sier kulturminister Abid Raja i en pressemelding.

Veien er fremdeles lang før NRK faktisk flytter fra Marienlyst og til Ensjø.

- Etter tomtekjøpet setter vi i gang med regulering og prosjektering. Det er prosesser som tar sin tid. Derfor er det fortsatt ikke klart når NRKs nye hovedkontor står ferdig, sier Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK.

STORE PLANER: Slik ønsker Ferd Eiendom at Marienlyst blir i framtida. Opposisjonen i Oslo bystyre har imidlertid sterke meninger om prosjektet. Foto: Ferd Eiendom / Lyst
STORE PLANER: Slik ønsker Ferd Eiendom at Marienlyst blir i framtida. Opposisjonen i Oslo bystyre har imidlertid sterke meninger om prosjektet. Foto: Ferd Eiendom / Lyst Vis mer

Den gamle tomta

Deler av bygningsmassen på Marienlyst er fredet. En av grunnene til at NRK velger å flytte på seg, er bygningsmassens funksjonalitet som rommer blant annet 12.000 kvadratmeter korridorer.

Allerede i februar i fjor, ble det kjent at Johan H. Andresens selskap Ferd hadde inngått en avtale om å kjøpe NRKs hovedkvarter på Marienlyst.

Hvordan skal Marienlyst i Oslo oppleves, se ut og brukes? Opposisjonen i Oslo kommunes bystyre har satt krav til Ferd Eiendom, selskapet til milliardærfamilien Andresen.

I løpet av de neste åra, flytter NRK sitt historiske hovedkvarter. Det er eiendomsselskapet til Andresen-familien, Ferd Eiendom, som har kjøpt den enorme indrefileten av en tomt, rett vest for Oslo sentrum.

Salget av eiendommen på rundt 100 mål skal ha hatt en prislapp på minst 3,7 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer