Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK forsvarer Id-sending

Over 600 reagerte på NRKs Id-sending «Festen etter fasten». Av disse var 172 positive.

RIS OG ROS: NRK får både klager og positive tilbakemeldinger på sin Id-sendingen. Programleder Rima Iraki og Amir Horori ledet sendingen. Foto: NRK.
RIS OG ROS: NRK får både klager og positive tilbakemeldinger på sin Id-sendingen. Programleder Rima Iraki og Amir Horori ledet sendingen. Foto: NRK. Vis mer

Kringkastingsrådet har mottat 901 henvendelser. Onsdag ble henvendelsene tatt opp i rådet. Blant sakene var NRKs Id-feiring «Festen etter fasten», Satiriks sin Tom Hagen-sak og Supernytt sin corona-sang.

To tredjedeler av henvendelsene som er sendt inn til Kringkastingsrådet er knyttet til NRK-programmet «Festen etter fasten», hvor Rima Iraki og Amir Horori ledet en id-sending på NRK.

Prosjektleder for programmet Vivi Stenberg sier at flere av klagerne mener at programmet ikke har noe med norske verdier og kultur å gjøre.

- Til det er det et veldig enkelt svar. Vi lagde et program av og med norske muslimer. Det er norske verdier, sier hun.

Andre har også påpekt at NRK bør gjøre liknende programmer for andre religioners høytider, ikke bare muslimer.

- Vi må begynne et sted, og det er naturlig å gjøre dette med den nest største religionen i landet, sier Stenberg.

Rasistiske uttalelser

Stenberg tar opp at noen av klagene peker på at sendingen kan bidra til diskriminering.

- Vi ønsket alle invitert inn. Vi ønsket at de som er norske muslimer skulle føle seg hjemme i sendingen, og de som ikke er det skulle lære noe. Jeg føler meg ikke veldig truffet, sier Stenberg.

172 av henvendelsene til kringkastingsrådet var positive.

- Aldri før har jeg opplevd så mye ros til et program som «Festen etter fasten» har fått, sier rådssekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet.

Rådsleder Julie Brodtkorp sier at de negative klagene er viktige for å forstå hva slags reaksjoner slike program skaper.

- De har sikkert ønsket å påvirke NRK til å ikke ha slike programmer. Rådet er enstemmig i at vi skal ha mer av dette. Jeg blir usikker på om disse klagerne har sett programmet. Dette programmet er en viktig del av Norge, og viser at muslimer er som alle andre, sier Brodtkorp.

Beklager Satirisk-sak

Knappe fire timer etter at Tom Hagen (70) ble pågrepet på Lørenskog, publiserte NRK Satiriks en sak med tittelen «Hagen eneste i Norge som er sjokkert over at han var innblandet».

I saken skrev Satiriks-redaksjonen blant annet: «Ifølge kilder i politiet var Hagen den eneste i Norge som var overrasket. - Hæ? Meg? Var det ikke en kidnappingssak? skal Hagen ha sagt under pågripelsen».

Noen timer seinere var saken fjernet fra statskanalens nettsider. Forhåndsvisningen er fortsatt tilgjengelig i Google, men lenka resulterer i en feilmelding.

Under onsdagens kringkastingråd beklager prosjektleder i Satiriks saken.

- Det skal være høyt under taket for satire, men likevel skjer det feil og det skjedde den 30. april. Det at vi skrev saken betyr ikke at den skulle bli publisert på det tidspunktet den ble lagt ut på. Dette skulle ikke skjedd, og det beklager jeg på det sterkeste, sier prosjektleder Liza Stokke

Forsvarer corona-sang

Et sanginnslag som ble vist i programmet «Supernytt», NRK Supers nyhetsprogram for barn, har vekket reaksjoner.

Innslaget har ført til 122 henvendelser til Kringkastingsrådet.

KLAGESTORM: Dette innslaget ble vist på NRK Supernytt 10. mai, og har nå ført til en klagestorm mot NRK. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Innslaget er sendt inn av en seer, og omtales av programleder som «verdens kuleste coronasang». Den inneholder blant annet disse tekstlinjene:

I Kina var det en mann

Som bodde i Wuhan

(...)

Han bodde i et hus

Og spiste bare boller og brus

Men så gikk han tom for brus

Og spiste en flaggermus

Så fikk han covid-19

Flere av klagerne mener sangen kan generere rasisme, mobbing og at NRK har bedrevet feilinformasjon.

- For å imøtekomme de som mente vi drev med feilinformasjon kom vi med et stikk dagen etter hvor vi fortalte at teksten i sangen ikke er fakta, sier redaktør i NRK Super Hildri Gulliksen.

Hun sier at redaksjonen også føler seg trygge på at innslaget ikke genererer rasisme da de ikke har fått henvendelser på at det har skjedd.

- Men vi tar klagene på alvor, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!