NRK framstilte Muhammed som gris

- Lar oss ikke skremme til taushet, sier «Hallo i uken»-redaksjonen.

(Dagbladet.no): «Muhammed, du må ikke rulle deg der. Det er jo din egen dritt».

- Ja, nå sendte vi nettopp et dristig innslag om grisen Muhammed. Vi sendte det for å vise at vi ikke lar oss skremme til taushet, sier programleder Are Kalvø.

Slik hørtes det ut, da Are Kalvø og de andre i «Hallo i uken» skulle ta opp konflikten rundt tegningene av Profeten Muhammed i lørdagens utgave av satireprogrammet.

I et innslag som parodierte NRK-programmet «Norge i dag» fikk radiolytterne bli med hjem til noen som hadde valgt å kalle grisen sin for Muhammed. Sketsjen om kosegrisen Muhammed var bare én av mange harseleringer over muslimske reaksjoner på Muhammed-tegningene og medias dekning av de muslimske reaksjonene.

Sinte unge muslimer

Folka bak programmet, som skryter av å være «nest morsomst på P2», var klar over at sketsjen om grisen Muhammed kunne virke provoserende.

Derfor sendte «Hallo i uken»-redaksjonen reporter Espen Beranek Holm til Gaza for å lodde stemningen blant palestinere.

Der traff Beranek Holm en representant for «Foreningen for sinte unge muslimer som følger mistenkelig godt med på hva som skjer i rare, små land i Nord- Europa».

Til sin overraskelse fant Beranek Holm at de sinte unge muslimene på langt nær lot seg provosere like mye av grisesketsjen som av tegningene i en liten kristen avis.

PÅ ETEREN: Espen Beranek Holm, Else Michelet og Are Kalvø i «Hallo i uken» tror ikke de bidrar til opptrapping av konflikten. Foto: Scanpix
PÅ ETEREN: Espen Beranek Holm, Else Michelet og Are Kalvø i «Hallo i uken» tror ikke de bidrar til opptrapping av konflikten. Foto: Scanpix Vis mer

Satiren fortsatte med å omtale bildeforbudet innenfor islam som en «såpass teit regel».

Kan ikke sendes verden rundt

Det har ikke lykkes Dagbladet.no å få noen i «Hallo i uken»-redaksjonen, NRKs dramaavdeling eller kringkastingssjef John G. Bernander til å kommentere innslaget om grisen Muhammed.

Til Dagsavisen i går sa programansvarlig Else Michelet dette:

- Vi hadde diskutert innslaget nøye på forhånd, og ga oss selv meget god tid til en grundig diskusjon. Vårt mandat er å speile uken som er gått, og det ville vært unaturlig om vi ikke hadde tatt opp det temaet.

Michelet sier også at hun har forståelse for at programmet kan virke støtende, men sier at hun ikke tror det vil føre til at konflikten trappes ytterligere opp.

- Dette er et muntlig satireprogram på eteren, og kan ikke sendes verden rundt slik bilder kan, sier Michelet.

Hun påpeker også at programmet forsøkt å ta for seg konflikten ved å sparke i flere retninger.

I programmet ble den kristne avisen Magazinet, som trykket tegningene av Profeten Muhammed, omtalt som «den lille kristne avisen med det latterlige navnet».

Gahr Støre-harselering

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk gjennomgå. En spak og fomlende «Gahr Støre» kom stadig på lufta for å roe ned situasjonen.

«Jeg vil bare understreke at de sleivete kommentarene ikke ble sendt i et toneangivende norsk program, men i et relativt perifert radioprogram i en relativt perifer radiokanal. Og jeg vil understreke at dette ikke representerer Norges offisielle syn».

«Respekt, bla, bla...»

Vil du høre lørdagens «Hallo i uken» kan du laste ned programmet her.

<B>INGEN KOMMENTAR:</B> Verken kringkastingssjef eller noen andre i NRK ville kommentere programmet.