Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK frikjent for «jødesvin»-sketsj

NRK blir ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for den mye omtalte «jødesvin»-vitsen.

ANTISEMITTISK: Kommentarfeltet på Facebook gikk amok etter at NRK Satiriks viste en videosketsj som mange mente var lite morsom. Video: NRK / Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Det er journalist og forfatter Mona Levin og Lars-Toralf Utnes Storstrand som har klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). I dag ble saken behandlet, og dommen er klar:

NRK har ikke brutt god presseskikk.

- PFU har ingen grunn til å tvile på at NRK sin hensikt var å lage humor, heter det i sekretariatets innstilling. Likevel understreker PFU at dette er en vanskelig sak å vurdere, og at det finnes en grense for humor og satire.

Også «kunnskapsløsheten» og den lange responstida til NRK ble problematisert.

- Det er min oppfatning at NRK burde avveid disse hensynene (hvordan sketsjen ble oppfattet, journ.anm.), før de publiserte sketsjen, og ikke etterpå, sa Alf Bjarne Johnsen, leder i PFU, under høringen. Johnsen og medlem Nina Fjeldheim vil skrive en dissens for å kritisere NRK på dette punktet.

Likevel har altså ikke NRK brutt god presseskikk. Avgjørelsen blir blant annet begrunnet med stor takhøyde innen satire, og viktigheten av å kunne eksperimentere innen humor.

Klagestorm

Sketsjen, som er laget av Norske Grønnsaker og publisert på NRK Satiriks, vakte stor debatt da den ble publisert i sommer. Det animerte klippet viser en jødisk mann som spiller ordspillet Scrabble med en annen mann. Sistnevnte har formet ordet «jødesvin» med bokstavbrikkene sine, men vegrer seg tilsynelatende for å plassere brikkene på spillebrettet.

- Det er ikke så mange ganger i året det kommer flere hundre klager på en sak, sa Erik Skarrud til Dagbladet i juli. Han er sekretær i Kringkastingsrådet, og fortalte at sketsjen da hadde mottatt nærmere 300 klager. I starten av september hadde dette tallet økt til 433, ifølge Aftenposten.

Det endte med at NRK til slutt trakk sketsjen fra sine nettsider, og kom med en unnskyldning.

- Jeg oppfatter denne «underholdningen» som antisemittisk. Jeg har klaget det inn for antisemittisme, nazistisk ordbruk og hets mot jøder. Selve bruken av ordet «jødesvin», uttalte Levin til Dagbladet da det ble kjent at hun meldte saken til PFU. Hun fortalte også at hun vurderte å anmelde forholdet til politiet, og kalte NRK «historieløse».

«'Jødesvin' er et hatord»

I selve klagen står det at Levin mener NRK har brutt punkt 4.3 i Vær varsom-plakaten: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende.»

Videre står det:

«Ikke i noen sammenheng er ordet «jødesvin» humor, skriver klager: «Jødesvin» er et hatord, «et av de verste, fordi det er så historisk belastet.» (…) «Jødesvin» handler ikke om ytringsfrihet, ikke om humor eller satire, ikke om at såpass må man tåle. Man skal ikke behøve å tåle det i det hele tatt.»

NRK skriver blant annet i sitt tilsvar til innklagerne:

«Selv om NRK mener det var riktig å beklage, er NRK tydelige på at sketsjen ikke er et brudd på god presseskikk.

NRK viser til virkemiddelbruken, og at PFU en rekke ganger slått fast at humor, karikatur og satire er en ytringsform som må ha et spesielt vern innenfor presseetikken, også de gangene den bruker virkemidler som oppleves som krenkende, sårende og ubehagelige.»