NRK frikjent for «jødesvin»-sketsj

NRK blir ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for den mye omtalte «jødesvin»-vitsen.

ANTISEMITTISK: Kommentarfeltet på Facebook gikk amok etter at NRK Satiriks viste en videosketsj som mange mente var lite morsom. Video: NRK / Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er journalist og forfatter Mona Levin og Lars-Toralf Utnes Storstrand som har klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). I dag ble saken behandlet, og dommen er klar:

NRK har ikke brutt god presseskikk.

- PFU har ingen grunn til å tvile på at NRK sin hensikt var å lage humor, heter det i sekretariatets innstilling. Likevel understreker PFU at dette er en vanskelig sak å vurdere, og at det finnes en grense for humor og satire.

Også «kunnskapsløsheten» og den lange responstida til NRK ble problematisert.

- Det er min oppfatning at NRK burde avveid disse hensynene (hvordan sketsjen ble oppfattet, journ.anm.), før de publiserte sketsjen, og ikke etterpå, sa Alf Bjarne Johnsen, leder i PFU, under høringen. Johnsen og medlem Nina Fjeldheim vil skrive en dissens for å kritisere NRK på dette punktet.

Likevel har altså ikke NRK brutt god presseskikk. Avgjørelsen blir blant annet begrunnet med stor takhøyde innen satire, og viktigheten av å kunne eksperimentere innen humor.

Klagestorm

Sketsjen, som er laget av Norske Grønnsaker og publisert på NRK Satiriks, vakte stor debatt da den ble publisert i sommer. Det animerte klippet viser en jødisk mann som spiller ordspillet Scrabble med en annen mann. Sistnevnte har formet ordet «jødesvin» med bokstavbrikkene sine, men vegrer seg tilsynelatende for å plassere brikkene på spillebrettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer