NRK frykter norsk Grand Prix-seier

NRKs tv-direktør Hans-Tore Bjerkaas ønsker ikke norsk seier i Birmingham i kveld. En ny internasjonal Grand Prix-finale i Norge vil koste så mange titalls millioner og vil bli så ressurskrevende at det vil gå på bekostning av mye annen programvirksomhet. Og TV2 står ikke akkurat parat til å overta.

- Jeg krysser fingrene og håper at vi blir nummer to, svarer Hans-Tore Bjerkaas på vårt spørsmål om han håper på norsk seier i kveld. Han ler godt av spørsmålet, men forklaringen er alvorlig nok:

- Jeg ønsker den norske artisten og låten alt godt, men jeg er bekymret for hva en seier vil medføre av kostnader og ressursbruk.

Diskusjon

Fjernsynsdirektøren opplyser at NRK ikke har diskutert på lederplan hva som vil skje om Norge skulle vinne, men medlemmene i EBU (Den europeiske kringkastingsunionen) diskuterer en annen fordeling av utgiftene. Kostnadene har tvunget fram diskusjonen.

- Grand Prix er en kjempeartig utfordring og unik norgesreklame, og programmet har mye positivt ved seg. Men problemstillingen er hvor mye ressurser det er mulig for NRK å sette av til en enkelt kveld, sier Bjerkaas.

30 millioner

Mindre nasjoner rammes spesielt hardt. En Grand Prix-seier kan oppleves mer som en straff enn en seier, og irske RTE sleit lenge økonomisk etter tre finaler på rappen i 1992, 93 og 94.

EuroSong-finalen i Oslo Spektrum for to år siden kostet om lag 30 millioner kroner. Sju av millionene ble dekket inn av EBU, mens NRK ble sittende med resten av regninga. Kveldens finale i Birmingham vil trolig koste om lag 60 millioner kroner.

Vissheten om det er sikkert nok til å ødelegge kvelden for Bjerkaas, men Grand Prix skal han se.
- Jo da, det prøver jeg å gjøre hvert år. Men hvis vi kiver i toppen, vil jeg nok sitte med en klump i halsen. Jeg vil uansett glede meg over norsk seier, men min bekymring over gjennomføringen av neste års finale vil gi seieren en bismak, innrømmer Bjerkaas.

Ekstrabevilgning

- Skulle vi vinne vil det gå ut over annen programvirksomhet. Inntektene vil være de samme, og en ekstrabevilgning fra konsernet til tv vil være helt nødvendig.

- Er det utenkelig å si nei til å arrangere Grand Prix?

- Vi vil gjøre det som er mulig for å oppfylle våre forpliktelser. Sier vi nei betyr det at rammevilkårene ikke er til stede, og da må vi se på andre finansieringsløsninger.

- Men det er vel ingen selvfølge at NRK skal arrangere Grand Prix? TV2 er også medlem av EBU?
- Det realistiske svaret er at det er NRK som har apparatet som skal til. Men prinsipielt er TV2 hjertelig velkommen til å overta.

Det vil være en overdrivelse å si at TV2 tar opp hansken fra Bjerkaas, men kanalen vil drøfte gjennomføringen med EBU og NRK dersom Norge skulle vinne.

TV2 tviler

- Det blir en fryktelig dyr produksjon, men vi lukker ingen dører. Vi kunne sendt årets finale parallelt med NRK også, men vi har ikke ønsket det, sier informasjonssjef Rune Indrøy. Selv om samarbeidsklimaet mellom de to kanalene ikke er det beste for tida, utelukker han ikke en felles produksjon med NRK.

- Det er ikke lett å tjene penger på en så dyr produksjon?
- Jeg vil tro at det er umulig, sier Indrøy før han legger til:

- Men NRK må ikke ta det for gitt at det vil bli en NRK-produksjon.

- Har dere apparatet som skal til?

- Nei, men det er mulig å kjøpe teknisk kapasitet.